ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Πεμ 20 Σεπ 2018

Ομόφωνη η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω για τα 70 στρέμματα στο Ναυτικό Όμιλο

Οι τοποθετήσεις των μελών της Μόνιμης Επιτροπής στη γενική συνέλευση

 

 

Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, το προεδρείο της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ συγκάλεσε Γενική Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη (13/9/2018), προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να ληφθεί απόφαση για τη διάσωση των 70 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, τα οποία επέστρεψαν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου).

Σχετικά, λοιπόν με το θέμα αξιοποίησης της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω, επιφάνειας 70 στρεμμάτων, η Γ.Σ. των μελών του ΤΕΕ Κω αποφάσισε ομόφωνα  τα εξής:

  1. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής παραχώρηση σε ιδιώτη.
  2. Να παραχωρηθεί η εν λόγω έκταση στο Δήμο της Κω.
  3. Να παραμείνουν οι όροι δόμησης ως έχουν.
  4. Να ζητήσουμε από το Δήμο να κάνει αίτηση για εκ νέου παραχώρηση, συνοδευόμενη από μελέτη ήπιας αξιοποίησης για χρήση και ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Κω.
  5. Να ξεκινήσει ενημέρωση φορέων και συλλόγων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αίτηση Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω προς Δήμαρχο Κω

Στις 17/09/2018, η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω, απέστειλε αίτημα προς το δήμαρχο Κω, μέσω του οποίου του κοινοποιεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την αξιοποίηση της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου και ζητά να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συνταχθεί από το Δήμο αίτηση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ.

Αναλυτικά το αίτημα έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε σας κοινοποιούμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΤΕΕ Κω σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω και παρακαλούμε να φέρετε το θέμα αυτό άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συνταχθεί από το Δήμο αίτηση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ. Το ΤΕΕ είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή μας ζητηθεί.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω».     

 

 

Το ρεπορτάζ του «Σ» από τη γενική συνέλευση

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο «αρχείο» με τις επί του θέματος εξελίξεις, ο «Σ» παρουσιάζει τις θέσεις των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Γιώργος Χρυσουλάκης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη μέχρι τότε δράση, λέγοντας πως, σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Δαυίδ Γερασκλή, ο οποίος τον ενημέρωσε εμπεριστατωμένα για το θέμα του λιμανιού, συνέταξαν μία επιστολή η οποία απευθυνόταν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Χρυσουλάκης την έστειλε στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ο πρόεδρος της κ. Γλυνός εισήγαγε το θέμα και άμεσα η επιστολή εστάλη προς το υπουργείο. Άμεσα, την επόμενη κιόλας ημέρα, τον κάλεσαν στο υπουργείο, όπου συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του υπουργείου κ. Δέδε. «Με την παρέμβαση του ΤΕΕ ο κ. Δέδες ενημέρωσε ότι περιμένουν τον προσυμβατικό έλεγχο για την υπογραφή της σύμβασης και τέλη Οκτώβρη υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινάει ο εργολάβος το λιμάνι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο κ. Γλυνός συναντήθηκε με τον κ. Γιάννη Χαρωνίτη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. (κτηριακές υποδομές). Ο κ. Χαρωνίτης δέχτηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ για τον προσεισμικό έλεγχο, κυρίως των ιταλικών κτιρίων.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε για το επίμαχο θέμα, λέγοντας περίπου όσα δήλωσε και στη συνέντευξή του στο προηγούμενο φύλλο του  «Σ» (φύλλο 824, 13/9/2018).  

«Αν η αποψινή απόφαση αντανακλά την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα συνταχθούν μαζί μας και έτσι η απόφασή μας θα ενδυναμώσει και θα αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη αξία. Ενδεχομένως απόψε να είναι μια ιστορική γενική συνέλευση το αποτέλεσμα της οποίας θα σημαδέψει την πορεία της Κω στα επόμενα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας: «Η απόφασή μας ίσως και να έχει πολιτική χροιά. Εμείς όμως, είμαστε καθαρά επιστημονικός φορέας και θα κρίνουμε με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να κάνει κοινωνική πολιτική ψηφίζοντας στο διηνεκές και διαχρονικά ζώνες Natura, ζώνες προστασίας, άλλοτε δίκαια άλλοτε υπερβολικά και να έχει την απαίτηση το ένα και μοναδικό ακίνητό της να παραχωρηθεί σε ιδιώτες». Για να καταλήξει: «Αυτά που λέμε τώρα και που θα ακουστούν απόψε εδώ, καταγράφονται στην ιστορική συλλογική μνήμη και δημιουργούν μεγάλη ευθύνη σ’ όλους μας που θα σηκώσουμε το βάρος της απόφασης και ειδικά σε μένα που σαν πρόεδρος θα πρέπει να βγω και να στηρίξω την απόφαση και να εξηγήσω στον κόσμο γιατί πήραμε μια τέτοια απόφαση. Και πιστέψτε με ότι, αν δεν αντανακλά τη συλλογική επιθυμία της κοινωνίας, θα είναι πολύ δύσκολο… Αν η τελευταία παραλία που έχει απομείνει για τους ντόπιους, δομηθεί στο βωμό μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, ο ντόπιος γίνεται ξένος στον τόπο του».

 

TEE KO 1

Οι τοποθετήσεις

Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος (αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, αναφέροντας πως αυτή δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων και διαφωνιών από ένα τμήμα της κοινωνίας, για την κατασκευή κολυμβητηρίου. Η απόφαση παραχώρησης ανακλήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκαν αυτά που προέβλεπε): «Η ΕΤΑΔ, εφάρμοσε τους όρους του παραχωρητηρίου. Το θέμα μας νομίζω ότι μπαίνει ξανά από μηδενική βάση ως προς τη διεκδίκηση παραχώρησης στην τοπική κοινωνία με άλλο περιβάλλον οικονομικό και πολιτικό. Όσες φορές έχουμε μιλήσει με την ΕΤΑΔ για οποιοδήποτε θέμα, λειτουργεί, τουλάχιστον στις εκφράσεις και στη συμπεριφορά, σαν μια καθαρά ιδιωτική εταιρεία που ο σκοπός της είναι να αυξήσει τα έσοδά της. Άρα, είναι πάνω από όλα πολιτικό ζήτημα, οι κυβερνώντες να αποφασίσουν ότι αυτή η έκταση ανήκει στον κωακό λαό και πρέπει να του παραχωρηθεί. Ο δήμος της Κω προφανώς είναι δεσμευμένος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει και την πρόθεση να μπει σε μια διαρκή έκφραση παρακλήσεων μέσω επιστολών και αποφάσεων, όταν μέχρι τώρα σ’ όλες τις αντίστοιχες ενέργειες που έχει κάνει, έχει βρει από μηδενική ως ελάχιστη ανταπόκριση. Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά, το θέμα της Ταξιαρχίας, για το οποίο διαχρονικά ο δήμος έχει εκφράσει πολύ νωρίς και εγκαίρως τη βούληση και τη θέληση του να παραχωρηθεί και δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτό. Άρα λοιπόν, είναι προφανής η άποψη του δήμου ότι πρέπει να παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες ώστε να παρθούν οι αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις».

Τάκης Μαντούκος: «Να συγχαρώ το προεδρείο και τη μόνιμη επιτροπή για τη σημερινή γενική συνέλευση και για την πρωτοβουλία που παίρνει. Ενδυναμώνει το ρόλο και τη θέση του ΤΕΕ που είναι σύμβουλος του κράτους. Εμείς είμαστε αυτοί που θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιες θέσεις σε κάποια θέματα τέτοιου είδους όπως είναι τα χωροταξικά για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να καταλάβει καλύτερα τι είναι αυτό που πάει να γίνει. Νομίζω ότι η πρόταση είναι πολύ σωστή. Ίσως θα ήταν καλό να επικαιροποιήσει μια τέτοια πρόταση ο δήμος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Πιστεύω πάρα πολύ ότι, η ενημέρωση και των άλλων φορέων με πρωτοβουλία του προεδρείου της μόνιμης επιτροπής και η συσπείρωση γύρω από αυτήν την πρόταση, θα φέρει και την πίεση στην κυβέρνηση, σ’ αυτούς που έχουν τη δύναμη και την εξουσία να κάνουν κάποια πράγματα σ’ αυτή την κατεύθυνση που έχουμε εμείς. Να μην παραχωρηθεί η περιοχή στους ιδιώτες. Αν χαθεί, θα αλλοιωθεί όχι μόνο ο χαρακτήρας του θαλάσσιου μετώπου, αλλά ο χαρακτήρας της πόλης. Νομίζω ότι η σημερινή μας απόφαση θα καθορίσει πολλά πράγματα στις μελλοντικές εξελίξεις».

Αγγελική Στρατικοπούλου: «Συγχαίρω τη μόνιμη επιτροπή για τις ενέργειες που κάνει και την πρωτοβουλία που παίρνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε συνηθίσει από το ΤΕΕ, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό, να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες. (Αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο σε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, το κολυμβητήριο θα κατέστρεφε την σπάνια χλωρίδα, όπως επίσης πως, πάντα σε αυτό το χώρο γίνονταν και γίνονται δράσεις όπως λ.χ. από το ναυτικό όμιλο). Είναι ένας ιδιαίτερος φυσικός χώρος, με σπάνια χλωρίδα και γι’ αυτό είχαν αντιδράσει οι οικολόγοι, αλλά και για λόγους στατικούς, το έδαφος δεν ήταν το πιο κατάλληλο για να γίνει εκεί το κολυμβητήριο.

Το θέμα όμως είναι, τι κάνουμε από δω και πέρα. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε το χώρο έτσι όπως είναι, τεκμηριώνοντας τις δράσεις που ήδη γίνονται. Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί ο δήμος δεν απαντάει; Κι εμείς γιατί δεν απαντήσαμε ενώ μας έγινε μια νύξη τι έπρεπε να πούμε γι αυτό, δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσουμε. Θα έπρεπε ο δήμος να μπει λίγο πιο δυναμικά στη διεκδίκηση του χώρου.

Γιατί ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί; Δεν είναι σημαντικός ένας χώρος που έχει μια φυσική ομορφιά; Να κάνουμε κτίρια παντού; Έχουμε γεμίσει…

Σ΄ αυτή τη λογική νομίζω πρέπει να επιμείνουμε. Το ΤΕΕ θα πρέπει να εκφράσει δυναμικά την αντίθεσή του σ’ οποιαδήποτε υποτιθέμενα αναπτυξιακά σχέδια, να πιέσει και να δεσμεύσει τους τοπικούς βουλευτές για να ανακληθεί αυτή η απόφαση, να πιέσει το δήμο να εκφράσει δυναμικά τη διεκδίκηση της περιοχής και να τεκμηριώσει ότι, ο ναυτικός όμιλος έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  είναι μια ανάσα αναψυχής για την πλειοψηφία των οικογενειών της Κω. Δεν χρειάζεται άλλη ανάπτυξη και αξιοποίηση. Να διεκδικήσει το χώρο της 80 ΑΔΤΕ ως χώρο μουσείου σύγχρονης ιστορίας ή βυζαντινής ή άλλο τι. Η Κως έχει έλλειψη μουσειακού χώρου. Θα μπορούσε η αρχαιολογική υπηρεσία να πιέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να δημοσιοποιήσει το ψήφισμα σε όλα τα ΜΜΕ, να συγκροτήσει μια επιτροπή από διάφορους φορείς για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο. Εμείς ως μηχανικοί, πρέπει να στηρίξουμε σύσσωμοι αυτή τη διεκδίκηση γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί ότι υπάρχουν πίσω σκέψεις και προσωπικά συμφέροντα. Ήδη ακούγεται ότι υπάρχει μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον στην περιοχή και ήδη έχουν προσεγγίσει μηχανικούς για μελλοντικές αναθέσεις».

Ελένη Χατζηπαναγιώτη: «Με κάλυψε η Αγγελική στα περισσότερα. Θέλω να προσθέσω ότι πρέπει να δοθεί έμβαση ότι, το οικόπεδο αυτό δεν είναι ιδιοκτησία όπως όλα τα άλλα κτήρια. Είναι κοινόχρηστος χώρος, δεν μπορεί να πουληθεί. Ήδη έχουν γίνει εγκαταστάσεις, παρκινγκ, δρόμοι που εξυπηρετούν και τα σχολεία τα οποία δεν έχουν χώρους για αθλοπαιδιές. Δεν είναι ένα άχρηστο οικόπεδο. Αν παραχωρηθεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στη λειτουργία της περιοχής. Οι δρόμοι θα κλείσουν, τα σχολεία θα κλείσουν, υπάρχει εκκλησία… Δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε όλα αυτά. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν ξενοδοχεία ή κάποια εγκατάσταση. Ο χώρος πρέπει να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. αν καταστρέψουμε και αυτό το κομμάτι της πόλης, θα είμαστε ασυγχώρητου. Πρέπει όλοι να παλέψουμε. Πρωταρχικά ο δήμος έχει όλη την ευθύνη. Πρέπει να αγωνιστεί για να καταφέρει να τα πάρει. Δεν θα τα ξεπουλήσουμε όλα. Και τους κοινόχρηστους χώρους και τις ακτές μας. Έλεος. Οι Ιταλοί όλα αυτά τα δώσανε στο δημόσιο γιατί ήταν κοινόχρηστοι χώροι και πάμε να τα ξεπουλήσουμε κι έχουμε ξεπουλήσει. Είμαστε αγανακτισμένοι. Πρέπει να δράσουμε έντονα όλοι. Ο δήμος πρώτος και μετά όλοι εμείς με τους βουλευτές, με τις υπηρεσίες… Πρέπει να γίνει κινητοποίηση του κόσμου».

Θεοδόσης Βαρκάς: «Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις που έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Εκεί να ενεργούν οι φορείς, ξεκινώντας από την περιφέρεια, γιατί την αφορά, από το δήμο και τους φορείς. Θετική η πρωτοβουλία της μόνιμης επιτροπής. Τα δημόσια αγαθά και ειδικά τέτοιας φύσεως όπως είναι αυτό, που είναι από τις λιγοστές παραλίες που πραγματικά πηγαίνει κόσμος και έχει αξιοποιηθεί σε ένα βαθμό, από το ναυτικό όμιλο και το «μύλο». Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν προχώρησαν οι οικισμοί, ώστε να ξέρουμε ακριβώς το μέτωπο που φτάνει και από εκεί και μετά, να προσπαθούσε ο δήμος έγκαιρα, πριν παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Μέσα σε αυτή την περιουσία είναι και η ΑΓΡΟΓΗ στο Μαστιχάρι και είναι ένα από τα τουριστικά ακίνητα που θα πουληθούν.

Πρέπει ο δήμος να μπει μπροστά και μαζί με την περιφέρεια να πιεστούν όλοι οι βουλευτές του νομού και να κατατεθούν προτάσεις συγκεκριμένες. Η περιοχή είναι η συνέχεια ενός οικισμού, είναι το μοναδικό μέτωπο προς την παραλία, είναι το μέτωπο της πόλης. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Να κινητοποιηθεί και ο δικηγορικός σύλλογος γιατί πρέπει να έχουμε και νομική υποστήριξη. Στην ασάφεια των νόμων σε ό,τι παραχωρείται, υπάρχει μια εξαίρεση που λέγεται αρχαιολογία. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την υπηρεσία, αλλά εδώ μπορεί να είναι και ευλογία, γιατί μπορεί να μην μπορεί να παραχωρηθεί η περιοχή. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, όλα τα εργαλεία, να κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς, πιο έντονα και πιο γρήγορα, τεκμηριωμένα και παράλληλα να προχωράνε και τα σχέδια πόλεων. Να σώσουμε ό,τι σώζεται».

Σωτήρης Μπουζιώτας: «Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις της μόνιμης επιτροπής και με το σύνολο της επιχειρηματολογίας. Πιστεύω ότι η πρότασή της την τιμά. Συμπληρωματικά να πω το εξής: Όταν δοθήκανε τα όρια του οικισμού Νέας Αλικαρνασσού, ο λόγος για τον οποίο έμεινε το συγκεκριμένο κομμάτι εκτός σχεδίου ήταν συγκεκριμένος γιατί ο οικισμός έπρεπε να έχει μέτωπο πάνω στη θάλασσα και αυτός ο ζωτικός χώρος δεν έπρεπε να χτιστεί. Γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη περιοχή έμεινε εκτός σχεδίου. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε όρια οικισμού ανεξάρτητα από το τι έχει γίνει με τις μελέτες, αλλά ακυρώνουμε όλη τη διαδικασία της ύπαρξης του οικισμού εφόσον επιτραπεί αυτό το κομμάτι να περιφραχτεί και να γίνει ξενοδοχείο. Θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο, ο δήμος να κάνει αίτηση. Δεν μου άρεσε αυτό που ειπώθηκε ότι, δεν μπορεί ο δήμος να μπει σε μια διαδικασία να παρακαλάει… Έχουν γίνει πρόσφατα παραχωρήσεις μεγάλης παραλιακής ζώνης στην Πάτρα μετά από αίτηση του δήμου, έχουν γίνει μεγάλες παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά από απαίτηση του δήμου.

Ταυτόχρονα με την απόφαση να μπουν στην ΕΤΑΔ μια σειρά από εκτάσεις, υπήρξε και μια δεύτερη απόφαση, είναι το ΦΕΚ2320/Β19 του 2018, στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι, από την μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του νόμου 4389 του 2016. Η παράγραφος 4 αναφέρει αιγιαλούς, παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, περιοχές ραμσάρ, νατούρα, κ.α.».

Δημήτρης Πικιώνης: «Ψηφίζω την εισήγησή σας και με τα δύο χέρια. Σας συγχαίρω γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπω σε συνέλευση του ΤΕΕ να έρχεται η μόνιμη επιτροπή με μια εισήγηση για σχέδια πόλης. Όλη η επιχειρηματολογία ήταν σωστή. Καλώς δεν έγινε εκεί το κολυμβητήριο. Ήταν πολύ τεκμηριωμένη η θέση μας με την οποία είχαμε αντιταχθεί σ’ αυτό το πράγμα που πήγαινε να γίνει. Δεν σημαίνει ότι το κολυμβητήριο δεν είναι χρήσιμο. Λέγαμε ότι έπρεπε να γίνει σε άλλο χώρο.

Θυμήθηκα την ιστορία της διεκδίκησης της ΑΒΙΚΩ και του Οινοποιείου. Ήμασταν με τον κ. Φάκκο έξω από το αρχαιολογικό συμβούλιο και βγήκε απόφαση που χαρακτήριζε τα κτίρια διατηρητέα και μετά επενέβη ο Βενιζέλος και άλλαξε την απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βρέθηκε η νέα ΑΒΙΚΩ σε χέρια ιδιώτη και γιατί ο δήμος άφησε αυτό το πράγμα να γίνει. Γιατί; Όλη αυτή η έκταση είναι ενιαία και αν υπερασπιζόμασταν τα 70 στρέμματα θα είχαμε ένα επιχείρημα ακόμα παραπάνω και η νέα ΑΒΙΚΩ θα ήταν του δήμου. Τότε που κάναμε τον αγώνα για την ΑΒΙΚΩ και το Οινοποιείο, είχαμε κάνει μια ευρεία επιτροπή, είχε κάνει και εκδηλώσεις. Είχαμε μαζέψει πάνω από 1500 υπογραφές από όλη την Κω οι οποίες κατατέθηκαν στο ΚΑΣ. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε στο σχέδιο απόφασης ότι καλούμε και τους άλλους φορείς να ενεργήσουμε από κοινού».     

Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος (δευτερολογία): «Για το δήμο της Κω, δεν υπάρχει θέμα ποιος θα καρπωθεί τις δάφνες, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μιας επιτυχούς έκβασης μιας διεκδίκησης. Δεν είναι δυνατόν όλοι να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δήμο, και δεν μιλάω για τη σημερινή δημοτική αρχή μόνο. Είναι διαχρονικό το ζήτημα. Το ακίνητο της 80 ΑΔΤΕ είναι ένα από τα πέντε ακίνητα τα οποία διεκδικούμε. Άρα, δεν μπορεί να ακούγεται εδώ μέσα να το διεκδικήσουμε όταν το διεκδικούμε και δεν  αποδίδεται. Πρέπει ένας υπουργός να πάρει μια απόφαση.  Να σταματήσουμε όλοι να βάζουμε το δήμο μπροστά μόνο και μόνο για να μην κάνουν αυτοί που πρέπει αυτά που πρέπει. Ας βρει αύριο το πρωί η κυβέρνηση και να πει, δίνουμε το ακίνητο στο δήμο της Κω και το δεχόμαστε πρώτον, και δεύτερον, δεν θα ‘χουμε κανένα θέμα να πάρουμε μομφή από οποιονδήποτε ότι, ο δήμος της Κω δεν προσπάθησε. Η ουσία λοιπόν, δεν είναι αν ο δήμος της Κω κάνει προτάσεις και ενέργειες. Είναι αν αυτοί που έχουν το δικαίωμα υπογραφής και την ιδιοκτησία, να το παραχωρήσουν. Η πίεση πρέπει να είναι προς αυτούς που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Όχι να τα κάνει όλα ο δήμος. Να θυμίσω ότι, εκτός όλων των άλλων, η τεχνική υπηρεσία του ενιαίου δήμου Κω είναι μικρότερη αριθμητικά από την τεχνική υπηρεσία του πρώην δήμου Δικαίου όταν ήμουν δήμαρχος».

(Σε αυτό το σημείο έγινε διάλογος, ο οποίος λόγω του θορύβου, δεν ήταν δυνατόν να καταγραφεί σωστά)

Αντώνης Βαρκάς: «Από τη συζήτηση φάνηκε πως, σαν συλλογικός φορέας και επιστημονικός το ΤΕΕ πανελλαδικά, εννοείται ότι έχει κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα και αυτό έχει φανεί διαχρονικά, είτε μέσα από αποφάσεις του είτε και μέσα από τη σιωπή του. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι, δεν είναι ένα οικόπεδο, δεν είναι ένα ακίνητο, είναι κοινόχρηστος χώρος, ελεύθερος και ανήκει σε όλους.  Συμφωνώ με την εισήγηση. Όμως, θα έπρεπε και σαν ΤΕΕ ένα έστω σχόλιο να γίνει και να έχει ανοίξει και το θέμα το προηγούμενο διάστημα όταν πουλήθηκε η ΑΒΙΚΩ και δεν συζητήθηκε καθόλου. Νομίζω ότι, εκτός από το σημερινό θέμα, θα έπρεπε να συζητήσουμε και για τα υπόλοιπα κομμάτια στα οποία δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία, είτε λόγω ξενοδοχείων είτε λόγω ιδιοκτησιών που την εμποδίζουν. Το θέμα είναι να παραχωρηθεί στο δήμο, αλλά με τι σκοπό. Δηλαδή, να μην παραχωρηθεί στο δήμο και την επόμενη μέρα να αξιοποιηθεί όπως άλλα κομμάτια της ακίνητης περιουσίας του δήμου, αλλά θα πρέπει όντως να βγει ο ελεύθερος χαρακτήρας του χώρου και να μην αξιοποιηθεί στο βωμό του κέρδους είτε του δήμου είτε του δημοσίου. Ιδανικά θα έπρεπε να έσοδα να μην πηγαίνουν στο υπερταμείο, αλλά να επιστρέφουν στον κωακό λαό».  

 

TEE KO 2

 

Σημείωση του «Σ»

Να αναφέρουμε ότι, η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω, διοργάνωσε συγκέντρωση χθες Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, παράρτημα Κω,  για ενημέρωση των Δημοτικών παρατάξεων, φορέων και αθλητικών συλλόγων, σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης των 70 στρεμμάτων του Ναυτικού Ομίλου Κω.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

 

Zogas_dimitris