ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Τετ 12 Δεκ 2018

«Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείου, κ..α) και η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας»

Εντός του Δεκεμβρίου θα παραδώσει στο δήμο Κω ολοκληρωμένη πρόταση για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού

 

Με αφορμή την αναφορά του καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργου Παπαθανασίου σε εκδήλωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας ότι, οι ζημιές στο λιμάνι της Κω από τον σεισμό του 2017 οφείλονται σε ρευστοποίηση που υπέστη το υπέδαφος, ο «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ Γιώργο Χρυσουλάκη.

«Έτσι ακριβώς είναι, όπως το είπε ο κ. Παπαθανασίου» επιβεβαίωσε ο κ. Χρυσουλάκης, σημειώνοντας πως με τα κατάλληλα μέτρα γίνεται «εξυγίανση», ενώ εκτιμά πως, πιθανότατα δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες όταν κατασκευάστηκε το λιμάνι.

Ρωτήσαμε τον κ. Χρυσουλάκη, εάν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές της Κω οι οποίες παρουσιάζουν φαινόμενα ρευστοποίησης. «Από την εμπειρία μου, είναι επικίνδυνες για ρευστοποίηση οι περιοχές, Λάμπη (Νέα Αλικαρνασσός), Τιγκάκι, Μαρμάρι και Μαστιχάρι» απάντησε.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν; το επόμενο ερώτημα.

«Βασικά θα πρέπει να έχουμε τη μικροζωνική μελέτη, να παίρνουμε τα εδαφικά χαρακτηριστικά, κ.λ.π.» μας απάντησε.

Με δεδομένο ότι, το ζήτημα των μικροζωνικών μελετών για το νησί έχει τεθεί προ πολλών ετών και μάλιστα, έχει αναφερθεί ως αναγκαίο μέτρο και από τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα (ο κ. Λέκκας σε συνέντευξή του στον «Σ» τον Ιούνιο του 2009 (φύλλο 457), είχε δηλώσει μεταξύ άλλων και αφού είχε ήδη παρουσιάσει την πρώτη φάση της μελέτης αντισεισμικής θωράκισης του δήμου Κω, ότι, «το δεύτερο βήμα που θα κάνουμε και είναι πιο ουσιαστικό, αφορά στην μικροζωνική μελέτη, η οποία έχει ως στόχο, να καθορίσει μικροζώνες στο δήμο, με τα ίδια σεισμικά, γεωλογικά και γεωτεκτονικά χαρακτηριστικά, για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται σε κάθε σημείο, ώστε να δώσουμε συντελεστές οι οποίοι να είναι τέτοιοι, που τα κτίρια να είναι πλέον άτρωτα σε σεισμό».

Στο ερώτημα, τι γίνεται με το ήδη δομημένο περιβάλλον, είχε απαντήσει: «Σ’ αυτό είναι λίγο δύσκολο να επέμβει κανένας. Θα γίνουν συστάσεις για ενίσχυση των κτιρίων - όπου και εάν χρειάζεται - ιδίως για αυτά που συγκεντρώνουν κόσμο και πολλές δραστηριότητες»), ρωτήσαμε τον κ. Χρυσουλάκη να μας πει, γιατί δεν έχουν γίνει μικροζωνικές μελέτες;

«Αυτό δεν το γνωρίζω. Να σας πω όμως ότι, στη συζήτηση για τα εκτελεστέα έργα του δήμου το ξαναέθεσα. Τώρα κάνουν κάποιες γεωλογικές μελέτες που είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει η πολεοδόμηση των οικισμών, αλλά δεν ξέρω εάν προβλέπεται από τη νομοθεσία η μικροζωνική για να εγκριθούν οι μελέτες των οικισμών» μας απάντησε, προσθέτοντας πως, όντως είναι εξαιρετικά δαπανηρές τέτοιου είδους μελέτες και για το λόγο αυτό, «δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι στον ιδιώτη, που πάει να κάνει ένα σπίτι, να κάνει και γεωτρήσεις 15 και 20 μέτρα για να δει τι γίνεται από κάτω. Θα στοιχίζουν οι γεωτρήσεις περισσότερο από την οικοδομή. Αυτά τα στοιχεία είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα παρέχει στον μηχανικό και κατ’ επέκταση στον πολίτη».

 

Πρόταση για αντισεισμική θωράκιση

Ο κ. Χρυσουλάκης, μας ανέφερε επίσης πως, έχει σχεδόν έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση προς το δήμο Κω για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, την οποία θα παραδώσει εντός των προσεχών ημερών.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ προς το δήμο Κω

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ, μας υπενθύμισε τις προτάσεις που κατέθεσε στη συζήτηση της επιτροπής διαβούλευσης για τα εκτελεστέα έργα 2019.

Αυτές είναι:

  1. Πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείου, δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών και γενικότερα χώροι συνάθροισης κοινού). «Έχουμε εκπαιδεύσει μηχανικούς. Κάναμε σεμινάρια σε Κω, Κάλυμνο, Ρόδο και μπορεί με μια προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος και να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Από αυτόν τον έλεγχο, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των δημοσίων κτιρίων» σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης. Στην επισήμανσή μας ότι, πριν μερικά χρόνια ο ΟΣΚ είχε προβεί σε πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, απάντησε πως, υπάρχουν μόνο δύο καρτέλες πρωτοβάθμιου ελέγχου στον ΟΑΣΠ, οι οποίες είναι για δύο σχολεία.
  2. Ψηφιοποίηση αρχείου Πολεοδομίας. «Είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα. Εάν συμβεί μια φυσική καταστροφή, μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, ο μη γένοιτο, θα πρέπει μετά ο πολίτης κι ο μηχανικός να κάνουν ανασύσταση φακέλου, κάτι που είναι πολύ δαπανηρό και πάρα πολύ δύσκολο. Θα χαθούν τα στοιχεία. Το αρχείο, λοιπόν, είναι εύκολο να ψηφιοποιηθεί. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία» τόνισε, ενώ δίνοντας μια «εικόνα» της κατάστασης, ανέφερε: «Οι άδειες που βγήκαν τα δέκα τελευταία χρόνια συνολικά, είναι οι άδειες μιας χρονιάς της δεκαετίας του ΄80 και του ‘90. Τους πρότεινα, εάν δεν έχουν τα λεφτά, ας ψηφιοποιήσουν τα τελευταία είκοσι χρόνια φέτος και τα άλλα του χρόνου».
  3. Αντιπλημμυρική θωράκιση. Πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, με ορίζοντα τουλάχιστον 6ετίας. «Όμως», όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, «να ξεκινήσει τουλάχιστον η καταγραφή των ρεμάτων». Σημείωσε πως, υπάρχουν κάποιες καταγραφές, αλλά είναι αποσπασματικές και λίγες (περί το 10%). Μπορούν όμως να αξιοποιηθούν, αφού πρώτα επικαιροποιηθούν.
  4. Δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης, ως μέρος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για να καταδειχθούν πόσα χρειαζόμαστε και σε ποιες περιοχές του νησιού. Να προταθεί στην κεντρική διοίκηση, να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε τα νέα παραλιακά ξενοδοχεία να υποχρεώνονται να κάνουν αφαλάτωση και τα υφιστάμενα, σταδιακά – με ορίζοντα δεκαετίας – να προβούν στην ανάλογη κατασκευή.
  5. Ανακύκλωση. Να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες για δημιουργία ανάλογων υποδομών.
  6. Χρήσεις γης. «Πρέπει να τις ξαναδούμε, διότι υπάρχουν προβλήματα» ανέφερε.

«Από τις έξι αυτές προτάσεις, είναι εφικτό τα ξεκινήσουν άμεσα, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των δημοσίων κτιρίων και η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας» σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως, ίσως ο δήμος συμπεριλάβει στο τεχνικό του πρόγραμμα κάποιες από αυτές τις προτάσεις, αφού, όπως του ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής, υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος 2019.  

 

Αναμένοντας τα στοιχεία…

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Χρυσουλάκη, εάν ο δήμος Κω του παρείχε τα στοιχεία που είχε ζητήσει, με αίτησή του, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και αφορούσαν στην αλληλογραφία του δήμου με την ΕΤΑΔ σχετικά με τα 70 στρέμματα στην περιοχή του ναυτικού ομίλου. «Όχι. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε λάβει» μας απάντησε.

 

Σεμινάριο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών

Τέλος, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ μας ενημέρωσε ότι, την προσεχή Τετάρτη, 12/12/2018, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την εκπαίδευση των μηχανικών, ιδιωτών και υπαλλήλων, για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών, «το οποίο», όπως σημείωσε, «είναι σημαντικότατη θεσμική τομή και σημαντικότατο εργαλείο ανάπτυξης, διότι έχεις ολοκληρωμένη εικόνα».  Το σεμινάριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ.  

Δηλώσεις στην ΕΡΤ Ρόδου

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αρχές Γενάρη το αίτημα απένταξης των 318 στρεμμάτων του ναυτικού ομίλου

Συγκεντρώνονται υπογραφές από βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και φορείς

  

Αρχές Γενάρη θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στα χέρια του το αίτημα της απένταξης των 315 στρεμμάτων του Ναυτικού Ομίλου από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου). Ήδη ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών από βουλευτές του Νομού, αυτοδιοικητικούς και φορείς, που θα συνοδεύει το αίτημα δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου και στη συνάδελφο Πίτσα Βερβέρογλου ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ στη Κω Γιώργος Χρυσουλάκης.

«Ανεξάρτητα με τη στάση του δήμου που δεν απάντησε ακόμα στο αίτημα μας σχετικά με την απόδοση της αλληλογραφίας του δήμου με την ΕΤΑΔ για το κτήμα Ναυτικού Ομίλου, η Μόνιμη Επιτροπή κινείται στη κατεύθυνση που έχει χαράξει με την εξουσιοδότηση των φορέων σένα παλλαϊκό μέτωπο το οποίο είναι αρραγές και δε μπορεί να σπάσει» τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προχωρά εντός των ημερών σε μελέτη ήπιας αξιοποίησης του χώρου του μοναδικού ανοικτού θαλάσσιου μετώπου ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.κοιν

Zogas_dimitris