Πολιτική Παρ 7 Αυγ 2015

Σε θέματα που αφορούν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό ζήτημα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδ/σου Ηλίας Καματερός στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο ξεν. «Μαριτίνα», συνοδευόμενος από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ν. Τσακίρη και  Μ. Καβαδάκη.

«Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας αφού οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» σημείωσε, ενώ αιτιολογώντας τη δική του θετική ψήφο στη σχετική συζήτηση της Βουλής για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές, είπε πως, προέκυψε μετά από βαθύ προβληματισμό και αφού είχε προηγηθεί διάλογος με τους πολίτες. «Στο δίλημμα αν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση ή όχι, προτίμησα να το παλέψουμε. Ελπίζω και πιστεύω για το καλύτερο. Αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, η πόρτα είναι ανοιχτή…» είπε με νόημα. Εκτιμά πως, η εν λόγω συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να καθυστερεί την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίνει μια «ανάσα» στη χώρα. Άποψή του είναι πως, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ό,τι χάνεται σήμερα, όπως λ.χ. η μείωση στις συντάξεις, θα κερδηθεί και με το παραπάνω. Το αυτό υποστήριξε και για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή πως, ό,τι χάνεται θα κερδηθεί από την εφαρμογή της νησιώτικης πολιτικής, όπως λ.χ. με τη μείωση του μεταφορικού κόστους.

Για το θέμα του τουρισμού, επανέλαβε τις πιέσεις του προς την υπουργό για «αλλαγή κατεύθυνσης», δηλαδή, τα χρήματα της Ε.Ε. να διανεμηθούν στους μικρούς επιχειρηματίες και στον εναλλακτικό τουρισμό και όχι μόνο στους «μεγάλους» όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Σχολιάζοντας την μέχρι σήμερα νοοτροπία στον τουρισμό, είπε πως, «αντί να σχεδιάζει το κράτος, σχεδιάζουν οι τουρ οπερέιτορς».

Έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας πως «κεντρικά κάνουμε ό,τι μπορούμε… πρέπει να αλλάξει στάση η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναφέρθηκε στην εξασφάλιση κονδυλίων (περί τα 400 εκ. ευρώ), τα οποία όμως για να απορροφηθούν, θα περάσουν μήνες…, εξ ού και ο χαρακτηρισμός «δυσκίνητος ο κρατικός μηχανισμός». Δεν παρέλειψε δε, να επιρρίψει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι, η χώρα είναι απροετοίμαστη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Καματερός εκτιμά πως, στο διάστημα που απαιτείται για να «ξεμπλοκάρουν» τα χρήματα από την Ε.Ε. μπορούν να αξιοποιηθούν ΜΚΟ και τοπικές αυτοδιοικήσεις. Σε αυτό το σημείο, συνεχάρη τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία της αυριανής σύσκεψης με όλους τους τοπικούς παράγοντες (πολιτικούς, πολιτειακούς και φορείς), εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, θα βρεθεί χώρος για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων – μεταναστών. «Είμαι αισιόδοξος για τις προθέσεις του περιφερειάρχη» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως, «η χωροθέτηση θέλει πολιτική βούληση»*.

Κατά τα λοιπά, ενημέρωσε ότι, με την οικονομική βοήθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Κω (!!!) έρχονται στο νησί 6 αστυνομικοί, ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την κόντρα του με τον δήμαρχο, δήλωσε ότι, η διαφωνία τους είναι καθαρά πολιτική, δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και κάνει έκκληση για συνεργασία. 

Τέλος, ερωτώμενος πως σχολιάζει την παραίτηση του Συντονιστή της Ν.Ε. Β. Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Κουλάκη,  ο οποίος κάνει  λόγο για  βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ την οποία το συνέδριο του Σεπτέμβρη απλώς θα την επικυρώσει, ενώ δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τον τοπικό μας βουλευτή, ο κ. Καματερός εξέφρασε την έκπληξή του, επιφυλασσόμενος να απαντήσει όταν λάβει γνώση.

 

*Τόσο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα όσο και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο χώρος των εγκαταστάσεων του υγροβιότοπου Ψαλιδίου εκτιμήθηκε ως ιδανικός για την φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών. Το γεγονός όμως ότι, ο χώρος είναι δημοτικός, προβληματίζει, αφού εκ προοιμίου θεωρείται αρνητική η θέση της δημοτικής αρχής.

Σημείωση του «Σ»

 

Δυστυχώς, η αυριανή σύσκεψη στο επαρχείο θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η όποια «ενημέρωση» γίνει, θα προκύψει από δηλώσεις του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου μετά το πέρας των συζητήσεων, εάν βέβαια ο χρόνος είναι αρκετός, αφού η σύσκεψη θα ξεκινήσει γύρω στις 9 το πρωί και ο κ. Χατζημάρκος θα αναχωρήσει από την Κω στις 12 το μεσημέρι.  

Zogas_dimitris