ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 13 Ιουν 2016

Ο απολογισμός της διοίκησης του Δήμου βρίσκει τους εργαζόμενους να δέχονται την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων με πολλαπλές συνέπειες στο εισόδημα και στη ζωή τους.

Συμπίπτει με την εφαρμογή των πολύ σκληρών μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνέχεια των μέτρων του 1ου και 2ου μνημονίου των συγκυβερνήσεων. Πρόκειται για μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι δυνάμεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου από τη δεκαετία του  90. Με τις άνευ προηγουμένου περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο λαϊκό εισόδημα επιδιώκουν να καλύψουν τα κρατικά  ελλείμματα και χρέη και να δημιουργήσουν πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μέτρα  που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και έφερε στο δρόμο το σύνολο λαού.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κω  κάνει έναν απολογισμό την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία κατα τα λεγόμενα του Δημάρχου χωρίς να δοθεί η εισήγηση  στους επικεφαλείς των παρατάξεων πόσο μάλλον στους εκπροσώπους φορέων που προσκλήθηκαν για την διαδικασία.

Αυτό εκτός από την διάθεση δείχνει και την αδυναμία της να προβάλλει και να συζητήσει τον απολογισμό των έργων της .

Οπότε οι παραινέσεις για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο από τον  Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μάλλον πέφτουν στο κενό από την ίδια την παράταξη που στηρίζει.

Είναι γνωστή η αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα πεπραγμένα όχι για να ασκήσει φτηνό αντιπολιτευτικό λόγο. Η Λαϊκή Συσπείρωση συνδυασμός που στηρίζει και στηρίζεται από το ΚΚΕ είναι  σε αντίθεση με το πλαίσιο που όλες οι παρατάξεις και του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Κω είναι πρόθυμες να  υπηρετήσουν με διαφορές τακτικής και όχι ουσίας.

 Το  πλαίσιο λοιπόν αυτό, μέσα στο  οποίο καλούν  οι κυβερνήσεις  και η ΕΕ να κινηθεί η Τοπική Διοίκηση είναι ενταγμένο πλήρως σε αυτό της γενικότερης πολιτικής.

Αναδιαρθρώσεις, που σημαίνει στην πράξη, περικοπές πόρων, συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και έργων, εμπορευματοποίηση, ξεπούλημα, χαράτσια, αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με προσωπικό  ποικίλων  ελαστικών  εργασιακών  σχέσεων, απολύσεις ,διεύρυνση  της  λογικής  της  ανταποδοτικότητας  σε  όλες  σχεδόν  τις  υπηρεσίες  και  δομές.   

Ένα πλαίσιο  που  μετατρέπει  τους  δήμους  σε  πολλαπλασιαστές  των  αντιλαϊκών  φορομπηκτικών  μηχανισμών,  που  απαλλάσσει  το  κράτος  από  αρμοδιότητες  και  ευθύνες  για  να  τις  μεταφέρει,  ως  τυρί  στη  φάκα,  στους  δήμους.  Ένα  πλαίσιο  όπου  όλα  τα  λαϊκά  δικαιώματα,  από  την  πρόσβαση  του  παιδιού  στον  παιδικό  σταθμό  και  στο  σχολείο,  από  την  πρόσβαση  στο  νοσοκομείο,  μέχρι  την  κοινωνική  ασφάλιση  και  τη  σύνταξη  γίνεται  προσωπική  ευθύνη  και  ικανότητα  του  κάθε  εργαζόμενου.

Με  βάση  λοιπόν  αυτό  το  πλαίσιο  η  κάθε  διοίκηση  οφείλει  να  αποφασίσει  αν  θα  συνταχθεί  ή  αν  θα  συγκρουστεί  οργανώνοντας  παράλληλα  την  αντίσταση  των  εργαζόμενων  που  ζουν  σε  κάθε  τόπο. 

Οι πολιτικές εκτιμήσεις και ο απολογισμός που ακούστηκαν είναι χιλιόμετρα μακρυά από την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που φταίνε.  Τίποτε για την Ε.Ε. και τους δανειστές, που καθοδηγούν τα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Δεν γίνεται καμιά αναφορά  για την κυβερνητική πολιτική που είναι υπεύθυνη για όσα υφίστανται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από τις πολιτικές υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, άσχετα με το ποιος είναι ο διαχειριστής)

Η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει ένα  απλό  αλλά  και  παράλληλα  πολύ  σημαντικό  ερώτημα να απαντηθεί

Τι  διοίκηση  έχουμε.  Τι  διοίκηση  θέλουμε. 

Διαφωνούμε με την πολιτική που αντιμετωπίζει το Δήμο σαν μια επιχείρηση μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημίες και βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνιμη πρακτική της πολιτικής του Δήμου είναι να παίρνει,να ζητά  δραστηριότητες σημαντικές από το κράτος χωρίς τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα τα βάρη αυτής της πολιτικής να τα φορτώνεται η εργατική λαϊκή οικογένεια και έτσι οι Δήμοι να προστατεύουν και να αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική. Στις τελευταίες προτάσεις της δημοτικής Αρχής προστίθεται η φιλοδοξία να αναλάβει το Νοσοκομείο Κω ,και να δουλέψει όπως και επί ...Ιταλοκρατίας, δηλ ξελαφρώνει  την κεντρική διοίκηση από την υποχρέωσή της για δημόσια υγεία και δεν απαντά με ποια κονδύλια θα στηρίξει μια τόσο απαραίτητη-αναγκαία και ευαίσθητη δομή.

Εμάς δεν μας εκπλήσσει η παραπέρα συντηρικοποίηση του Δήμου όπως δεν μας ξένισε και το ψήφισμα στήριξης που εξέδωσε για τις πρώτες  διαπραγματεύσεις  της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εμπεριείχε και την παράδοση των αποθεματικών του Δήμου. Πράξη βαθιά ταξική που στηρίζει την πολιτική της διατήρησης και ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή την πολιτική υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που είναι «ευαγγέλιο» για την συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας και του Δήμου μας.

Η δημοτική αρχή, με βάση αυτήν την τακτική,διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών  του δήμου. Και την ίδια ώρα;

Δηλώνει σύμφωνος με την  ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ,αφού ούτε προσωπικό έχει ούτε τα μέσα. Δεν λέει βέβαια οτι η κατάληξη αυτή έχει και την δική του ανεξίτηλη υπογραφή. Στηρίζει τα προγράμματα ανακύκλωσης απορριμάτων, που υλοποιούν τα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων για πλήρη εμπορευματοποίηση φορτώνοντας την λαϊκή οικογένεια με νέα βάρη. Είναι γνωστό ότι η ανακύκλωση είναι ένα πεδίο που παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και αποφέρει τεράστια κέρδη. Εκτός αν θέλετε να πιστέψουμε ότι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και το κάνουν για εξιλέωση. Άλλωστε παράδειγμα αποτελεί ο ΧΥΤΑ  της Κω, η σημερινή του κατάσταση και η στάση του ανάδοχου .

Κινείται μέσα στα ασφυχτικά πλαίσια της υποχρηματοδότησης, της στέρησης πόρων, της καθυστέρησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ και της ΣΑΤΑ, της καταλήστευσης των αποθεματικών

Προσαρμόζει  τον  προϋπολογισμό  και  το  τεχνικό  πρόγραμμα στους  δημοσιονομικούς  στόχους  της  κυβέρνησης,(σε κάθε δημοτικό συμβούλιο έρχεται και μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού)  επικαλούμενη  την  μειωμένη   κρατική  χρηματοδότηση  με  αποτέλεσμα  τα  προβλήματα στη σχολική στέγη (ακόμη περιμένουνε να ενταχθεί η πρότασή μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο),  τα  προβλήματα  στο  οδικό  δίκτυο που ταλαιπωρούν ΙΧ αυτοκίνητα  και επαγγελματίες και τα οποία προκύπτουν από κακοτεχνίες εργολάβων  στους οποίους -με την κάλυψη του νόμου πάντα- αναθέτει πια ο Δήμος τα έργα , τα  προβλήματα νερού στους Ηρακλειδίες να παραμένουν μέχρι  σήμερα άλυτα ..

Προωθεί την  αύξηση  των  ίδιων  πόρων  μέσα  από  την  ενίσχυση  των  φοροεισπρακτικών  μηχανισμών. Ανατρέξτε στην συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού με δεδομένη την “τρύπα στα οικονομικά” από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Η κάλυψη ευελπιστεί να έρθει με αύξηση των τελών και ανταποδοτικών,χαρατσώνοντας  τα λαϊκά νοικοκυριά

Η πρακτική της ανταπόδοσης διευρύνεται  σε  υπηρεσίες  και  δομές  του  δήμου όπως  αθλητισμός,  πολιτισμός,  παιδικοί  σταθμοί,  ύδρευση,  νεκροταφεία.Σχεδόν τα μισά έσοδα του Δήμου προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους εργαζόμενους της περιοχής. Η κρατική επιχορήγηση ίσα που καλύπτει τη μισθοδοσία.

Αναλώνεται  σε  επικοινωνιακού  χαρακτήρα  τακτικές για  την  υποτιθέμενη  υπεράσπιση  της  δημοτικής  περιουσίας,όχι από τον ιδιώτη γενικότερα αλλά από το ΤΑΙΠΕΔ που θα τους εμποδίζει να το ιδιωτικοποιήσουν οι ίδιοι.

Αναδεικνύει   το  θέμα  της  τουριστικής  ανάπτυξης  με  επιχειρηματικά  χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που εφαρμόστηκαν κατα κόρων μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους ,αυτοαπασχολούμενους ,βιοπαλαιστές είναι αρνητικά.

Η  δική  μας  θέση  βρίσκεται  στον  αντίποδα Η  τουριστική  ανάπτυξη  οφείλει να ξεκινά από το κριτήριο της συλλογικής λαϊκής ανάπτυξης και όχι των μεγαλοξενοδόχων που εκμεταλλέυονται χρόνια τώρα τις ομορφιές,τις υποδομές και παραγωγικέ δυνάμεις  του νησιού. Η τουριστική ανάπτυξη για  μας  πρέπει  να  βρίσκεται  σε  αντιστοιχία  με  τις  άλλες  παραγωγικές  δραστηριότητες.  Να  σέβεται  το  φυσικό  περιβάλλον  και  την  πολιτιστική  κληρονομιά.  Να  στηρίζεται  πρώτα  από  όλα  στον  εσωτερικό  τουρισμό.  Να  συμβάλει  στη  γνωριμία  της  ιστορικής  και  λαϊκής  μας  κληρονομιάς,  να  γίνεται  γέφυρα  φιλίας  με  άλλους  λαούς  και  πολιτισμούς. Θεωρούμε απαράδεκτη την στάση  της Δ.Α και των άλλων παρατάξεων που υποστηρίζουν προς χάριν της τουριστικής βιτρίνας, τον εγκλεισμό των προσφύγων στο Hot spot ή ΚΕΠΥ χωρίς να ψελλίζουν οτιδήποτε για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή ,για την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ,την ύπαρξη του ΝΑΤΟ στις θάλασσές μας.

Εξελίξεις που συμβάλλουν αρνητικά φέτος  στο ποσοστό κρατήσεων και που σίγουρα θα επιδράσουν τον κλάδο του τουρισμού και συμπληρώνουν την καταδικαστέα στάση που κράτησε η ΔΑ το περσινό καλοκαίρι.

Το πιο σημαντικό όμως για το οποίο δεν μιλούν είναι το αίμα των λαών που χύνεται μπροστά στην απόφαση του κεφαλαίου να ξαναμοιράσει τα σύνορα.

Βάση των παραπάνω,ας σκεφτούν οι κάτοικοι του νησιού με αυτόν τον δημοτικό απολογισμό τι οφελήθηκαν. Μήπως πάνε τα παιδιά στους ΒΦΝΣ δωρεάν;Μήπως μειώθηκαν τα τέλη; Προσλήφθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών του Δήμου;Μεταφέρονται δωρεάν με την αστική συγκοινωνία;ενισχύθηκαν οι δομές πρόνοιας; χτίστηκαν νέα σχολειά,συντηρήθηκαν τα παλιά,χτίστηκαν νέες αθλητικές δομές; Τους παρέχεται νερό φτηνό και καθαρό; Μήπως το οδικό δίκτυο ,στο οποίο αναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος των έργων είναι ασφαλτοστρωμένο και φωταγωγημένο; Μήπως πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης,στήριξης, ανακούφισης των αγροτών; Των ανέργων;

Εμείς θεωρούμε ότι οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης θα πρέπει να λειτουργούν ενταγμένες σε κεντρικό σχεδιασμό, θα πρέπει να έχουν κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η δικιά μας αντίληψη και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Δημοτιό Συμβούλιο κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχει σαν βάση της άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν ακούστηκε κάτι σχετικό με την καταπολέμηση της ανεργίας και για τις ελλείψεις προσωπικού.Αντίθετα προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ανέργων και οικογενειών τα οποία όχι μόνο δεν συζητήθηκαν αλλά πάρθηκαν εντελώς αντίθετες αποφάσεις.

Είναι ανησυχητική εξέλιξη  η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με τα περίφημα προγράμματα αναδιανομής της φτώχιας με τα 5μηνα ή 7μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τους εξευτελιστικούς μισθούς-ψίχουλα των 300-500 ευρω.

Γι’ αυτό προχωρούν στην ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, συσσιτίων.
Είστε μακριά από το λαό και τα προβλήματά του... Μακριά από τους αγώνες των εργαζομένων, και ολόκληρου του λαού που αγωνίζεται για το δικαίωμα του να ζήσει. Δίνετε την εικόνα πως όλα πήγαν καλά, όταν όλοι είναι οργισμένοι, γιατί δεν είναι τίποτε καλά.

Για αυτό ακριβώς τονίζουμε, με κάθε ευκαιρία, ότι αν δεν καταγγείλεις τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και τους υπεύθυνους και δεν παλέψεις μαζί με το λαό, να γίνεις στήριγμα  στις λαϊκές διεκδικήσεις, τότε απλά θα συντηρείς την κατάσταση και θα καλείς το λαό  να αποδεχτεί τη μοίρα του.

Για μας είναι ξεκάθαρο. Συγκαλύπτετε και στηρίζετε τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Κατευθύνετε και διοικείτε σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Μαζί προωθείτε τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του λαού. Τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Τα πολλά, μεγάλα, άλυτα και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα του λαού και του τόπου,τα στοιχεία που δικοί σας μηχανισμοί δημοσιοποιούν,σας διαψεύδουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πρόκειται να διαψεύσει την εμπιστοσύνη του λαού στις αρχές της.

Απευθυνόμαστε  σε αυτόν με θάρρος και εμπιστοσύνη στην δύναμη του να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση που τον φέρνει δεκαετίες πίσω από τον βαθμό της εξέλιξης  και  της επιστήμης που ο ίδιος δημιουργεί καθημερινά.

Γνωρίζουμε ότι δεν έχει αποφασίσει γιατί ως ένα βαθμό τον εμποδίζετε και σεις.

Τον καλούμε να σας ξεπεράσει και σίγουρα η ζωή που θα διαμορφώσει θα είναι καλύτερη από αυτήν που του επιφυλάσσετε

Zogas_dimitris