ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 13 Ιουν 2016

Τοποθέτηση της Επικεφαλής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ, Ιωάννας Ρούφα, στη συνεδρίαση απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Κω

 

«Κύριε Πρόεδρε,

παρέλασαν σήμερα ως έργα της σημερινής δημοτικής αρχής, τα έργα που η προηγούμενη δημοτική αρχή μελέτησε, ενέταξε, κυρίως στο ΕΣΠΑ, δημοπράτησε, συμβασιοποίησε, και που η παράταξη του κου Κυρίτση από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας, με περισσή δόση ιδιοτέλειας και μεμψιμοιρίας καταψήφισε.

Μετά την στρατηγικού τύπου επιλογή ανακαίνισης της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου επέλεξε για πρώτη φορά να συνεδριάσει στο Πυλί και αυτό για ευνόητους λόγους. Παρέλειψε ο κύριος Δήμαρχος να μας πει πόσο κόστισε στους δημότες αυτή η περιβόητη ανακαίνιση. Ξεχάστηκαν οι κοινότητες. Εγκαταλείφθηκε η αίθουσα της Αγίας Τριάδας.

1.9.2014 τα δημοτικά τρένα ακινητοποιούνται. Είχαμε καταγγείλει το οργανωμένο σχέδιο. Σε λίγες μέρες βγαίνουν στο σφυρί προς 1500 ευρώ το μήνα έκαστο.

Κλείνει(;) ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού και αντικαθίσταται από μία επιτροπή γνωμοδοτικού χαραχτήρα. Καμία τουριστική πολιτική δεν ασκείται και καμία σύμβαση με low cost εταιρεία δεν προκύπτει. Η τελευταία σύμβαση με την ryanair υπεγράφει από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Οράματος.

Το δημοτικό σφαγείο, αφού επί ένα χρόνο ουδείς γνώριζε τις συνθήκες λειτουργίας του, ιδιωτικοποιείται έναντι 102.000 ευρώ το έτος. Σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλους δήμους, η ιδιωτικοποίηση αποφέρει έσοδα. Στη δική μας περίπτωση κοστίζει ακριβά.

Ο ΔΗΡΑΣ ευαγγελίζεται τον νέο. Μέχρι που για έναν ολόκληρο χρόνο κατεβάζει ρολά. Σήμερα χρωστάει μισθούς ενός χρόνου 315.000 Ευρώ. Μετά τη δικαστική απόφαση έχετε ήδη καταβάλει τα πρώτα 40.000 Ευρώ σε πρώην εργαζόμενους που έγιναν νυν ή και μετακινούμενοι στο δήμο και για διάστημα που δεν εργάστηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής και μιας διοίκησης που παραπαίει. Λειτουργεί με εξωτερικούς συνεργάτες των απευθείας αναθέσεων την ώρα που το λειτουργικό του κόστος, αυτό ήταν το βασικό σας επιχείρημα, ήταν απαγορευτικό. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και με τους συμβασιούχους της καθαριότητας των οποίων αυθαίρετα διακόψατε τη σύμβαση για να επανέλθετε μη έχοντας άλλη επιλογή, στέλνοντας για άλλη μια φορά τον βαρύ λογαριασμό στους δημότες.

Παράλληλα προχωρά το εξευτελιστικό ξεπούλημα του Ακταίον. Απεντάσσεται το έργο της ανακαίνισης του. Διαλύεται τη σύμβαση, 105.000 ευρώ χάνονται. Η διαδικασία της εκμίσθωσης του βρίσκεται στον τέταρτο διαγωνισμό και η εικόνα εγκατάλειψής του είναι το απτό αποτέλεσμα των επιλογών της δημοτικής αρχής. Πρόσφατα απεντάξατε και το έργο στο ΟΤ 25 άλλα 128.500 χιλιάδες ευρώ χάθηκαν.

Η ΚΑΕ Α.Ε. από αντίδικος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε μία νύχτα 3 Ιουνίου, γίνεται μισθώτρια μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού που επιμελήθηκε δικηγόρος εξ Αθηνών που μας κόστισε 5.000 Ευρώ. Τότε αναρωτηθήκαμε αν επρόκειτο για εκδίκηση ή συναλλαγή σήμερα μιλάμε για πολιτική στάση απέναντι στον εμπορικό κόσμο της Κω. Με την ίδια λογική προχωρήσατε σε νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρώντας να φορτώσετε στον ήδη αποδεκατισμένο προϋπολογισμό του Δήμου επιπλέον 900.000 ευρώ χωρίς να εξετάσετε καμία άλλη επιλογή.

Η ίδια πολιτική στάση οδήγησε στην επιβολή του δήθεν τέλους τουριστικής προβολής το οποίο εκ προοιμίου είχαμε καταγγείλει ως παράνομο και καταχρηστικό. Απορρίφθηκε δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω τα έξης: στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχει σαφής μείωση των επενδυτικών δαπανών και σαφής αύξηση των δικαστικών οι οποίες ξεπέρασαν τις 740.000 ευρώ για το 2015. Και αυτό είναι απολογιστικό στοιχείο και ενδεικτικό της φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής. Ενώ σύμφωνα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο  διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές από τον ΔΗΦΟΔΩ και τέτοιες υπάρχουν στο δήμο Κω και μετά την απόφαση του ΣΤΕ περί κατάργησής του.

Η οικειοποίηση της σύμβασης που η προηγούμενη δημοτική αρχή υπέγραψε για το ΚΔΑΥ και την ανακύκλωση που μας εξασφάλισε τους μπλε κάδους, τους υπόγειους κάδους που ακόμα δεν λειτουργούν, δύο απορριμματοφόρα και ένα γερανό, καθώς και το τελευταίο που παραλάβατε και που δίπλα του φωτογραφηθήκατε είναι μια θετική εξέλιξη… Απλά να θυμίσω ότι όλο αυτό το οικοδόμημα το είχατε πεισματικά καταψηφίσει.

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.): Νεκραναστήσατε και παρατείνατε μια σύμβαση που είχε ήδη ακυρώσει με απόφαση του το συμβούλιο επικρατείας.  Έκτοτε η τύχη του αγνοείται… Μίλησε ο κος Κυρίτσης για καθυστέρηση την ώρα που είχατε ήδη προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου λογαριασμού μιας ήδη καταργημένης σύμβασης.

Η περίφημη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κατέληξε σε δοσοληψία. Χωρίς σχέδιο, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Λόγος να γίνεται. Με κραυγαλέο παράδειγμα το ακίνητο της Κεφάλου που η σύμβαση υπεγράφει 9 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού. Αυτό είναι στοιχείο της περίφημης αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Η κατασκευή του μόλου και η επέκταση της Μαρίνας αγνοούνται παγερά. Οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων μειώνονται συνεχώς με τη δημοτική αρχή απούσα. Απλός παρατηρητής… Η Κως από την 12η θέση σε προσεγγίσεις το 2014 κατρακύλησε στη 19η το 2015. Σήμερα 12 Ιουνίου 2016 έχει καταγραφεί μόλις μία άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην Κω και σε λίγο θα τη σβήσετε εντελώς από τον χάρτη.

Η κοινωνική πολιτική ανύπαρκτη. Αναφέρθηκε ο κος Δήμαρχος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών στο Ζηπάρι που ίδρυσε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εσείς δεν ήσασταν που καταψηφίσατε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και την εξασφάλιση των πρώτων 300.000 Ευρώ για τη λειτουργία του;;; Αναφέρθηκε επίσης ο κος Δήμαρχος στο Σβουρένειο-ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Εσείς δεν ήσασταν που καταψηφίσατε την άδεια λειτουργίας του και την νομιμοποίησή του μετά από πάρα πολλά χρόνια, εγχείρημα που κατάφερε η προηγούμενη δημοτική αρχή;;; Πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η δομή αυτή χωρίς άδεια λειτουργίας;;;

Τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας στα χωριά μας έμειναν σε επίπεδο πρόβας. Τα κοινοτικά συμβούλια διαχειρίζονται την ύπαρξη τους. Ακραίο παράδειγμα η κοινότητα της Κω που αδυνατεί, μετά από την πρώτη της συνεδρίαση, να συνθέσει απαρτία.

Ο πρωτογενής τομέας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανεργία των νέων παιδιών είναι άγνωστα στο λεξιλόγιο αυτής της δημοτικής αρχής.

Ο δήμος της «διαφάνειας» και της «ικανότητας» του κου Κυρίτση φωτογραφίζεται στις απευθείας αναθέσεις των χιλιάδων ευρώ της Παρασκευής για… Δευτέρα, στην επικαιροποίηση αποφάσεων, μετά από ένα χρόνο για ένα διεθνή διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων που δεν αξιώθηκαν να υλοποιήσουν. Στις απευθείας αναθέσεις για λογιστική υποστήριξη σε ημετέρους. Στη χρονοκαθυστέρηση έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, βλέπε 7ο δημοτικό σχολείο, έργο που ενέταξε, δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το Όραμα. Θα μπορούσα να απαριθμώ τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το πρωί.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος οδήγησε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καταγγείλαμε την αδράνεια, την πολυγλωσσία, την υπεκφυγή, την έλλειψη διορατικότητας και συνεργασίας, την αδυναμία εκτίμησης της κατάστασης και των συνεπειών της. Σήμερα μετράμε τα οικτρά και ζημιογόνα αποτελέσματα πληρώνοντας για φύλαξη 90 χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία security για μόλις 4 μήνες!!! Αναζητώντας άλλοθι σε ταξίδια και παραστάσεις που επιδιώκουν πρόσκαιρα - επικοινωνιακά αποτελέσματα και πίστωση χρόνου. Πίστωση χρόνου την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα…

Εκ του θεσμικού μας ρόλου δηλώνουμε παρών με αιτιολογημένα ΝΑΙ σε όσα συμβάλουν θετικά και αιτιολογημένα ΟΧΙ στις επικίνδυνες επιλογές αυτής της δημοτική αρχής την οποία θεωρούμε κατώτερη των περιστάσεων.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

 

 

*Ευχαριστούμε την aegeanews για την παραχώρηση του βίντεο της τοποθέτησης της Επικεφαλής του Οράματος.

 

Zogas_dimitris