ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 13 Ιουν 2016

Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλίου η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω με θέμα: «Παρουσίαση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2015».

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης (διάρκειας μίας ώρας), αφού επανέλαβε πως, τολμά να αναγνωρίζει τα λάθη του και πως, άλλοι είναι  αυτοί που πιστεύουν ότι είναι αλάθητοι, ανέφερε πως, η συγκεκριμένη ανοιχτή συνεδρίαση θα γίνεται κάθε χρόνο.  

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κω, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους.

1ον- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων σε όλο το νησί, όχι μόνο στην πόλη, όχι μόνο σε επιλεγμένες δημοτικές ενότητες και χωριά. Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη για όλους.

2ον- Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ γιατί είναι μια διαρκής μάχη για το καλύτερο.

3ον- Η επιστροφή της νομιμότητας στη διοίκηση του Δήμου γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Δήμο και στον πολίτη.

4ον-Το χτίσιμο ενός νέου και σύγχρονου Δήμου, που θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στο δημόσιο έλεγχο, στις νέες τεχνολογίες και θα προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη.

5ον- Η αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων,έτσι ώστε να έχουν ρόλο, ουσιαστικές αρμοδιότητες, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τοπικής σημασίας έργα.

6ον-Ο Δήμος της εξωστρέφειας, της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας.

7ον- Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης όχι μόνο του Δήμου αλλά και των επιχειρήσεων και τον οργανισμών» είπε, συνεχίζοντας με τις αλλαγές που έγιναν στον δήμο, έτσι ώστε και ευέλικτος να είναι και οι δαπάνες να μειώνονται. «Στόχος μας, ο έξυπνος, ο ψηφιακός δήμος» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά «πράξεων» και έργων μέσω σχετικών πινάκων (ολόκληρη την εισήγηση του δημάρχου, μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ). Δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς επίσης να επισημάνει τη δύσκολη (οικονομική) συγκυρία σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Θέλω να είστε σίγουροι για ένα και μόνο πράγμα: αυτή η δημοτική αρχή δουλεύει σκληρά» είπε, προσθέτοντας: «Στο Δήμο Κω επέστρεψε η νομιμότητα, η διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση. Χωρίς τα τρία αυτά στοιχεία δεν θα μπορούσαμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου Κω, να ανταπεξέλθουμε στην απώλεια πόρων από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ αλλά και στην υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στο τι έγινε, έκανε λόγο για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, (έχουν ενοικιαστεί, με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, 8 ακίνητα του Δήμου που αποφέρουν ετήσια έσοδα 73,272 ευρώ), για το «πάρτυ» των συνεργατικών, την εξυγίανση των δημοσιοοικονομικών του δήμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «το “Δεν Πληρώνω” έχει αντικατασταθεί από το “Πληρώνω Δίκαια”». «Η πιο μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αλλάξαμε την φιλοσοφία στην κατανομή των δαπανών του Δήμου. Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου και αυξήσαμε το ποσό που διατίθεται σε έργα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου τα παραλάβαμε 3.200.000,00, το 2013 μάλιστα είχαν πέσει κάτω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ήταν 2.700.000 εκ. ευρώ.Στο τέλος του 2015 το ταμείο του Δήμου έχει ταμειακά διαθέσιμα 5.700.000 εκ. ευρώ» τόνισε, σημειώνοντας: «Η νέα δημοτική αρχή υποσχέθηκε μια νέα αρχή και το έκανε πράξη. Το 92% των έργων και των προμηθειών έγινε με διαγωνισμό και μόλις το 8% με αναθέσεις». Όσο για τα έργα, ανέφερε ότι, ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα 147 έργα με συνολικό προϋπολογισμό  20,3 εκατομμύρια ευρώ, τα 47 έργα χρηματοδοτούνται ή προβλέπεται η χρηματοδότηση τους από άλλους φορείς και τα υπόλοιπα 100 έργα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους τους Δήμου. Τα 50 έργα αφορούν την Κω, 37 τη Δημοτική Ενότητα Δικαίου και 37 τη Δημοτική Κοινότητα Ηρακλειδών, ενώ 23 έργα έχουν ενιαίο χαρακτήρα και αφορούν όλο το νησί. Τόνισε δε πως,   το τεχνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε ή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης σε ποσοστό 76,2%.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο κάθε επιχείρησης, στο κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, στο τουριστικό γίγνεσθαι, όπως επίσης και στο μεταναστευτικό ζήτημα, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα. Πιο συγκεκριμένα, στις ενέργειες του δήμου για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας για την Κω λέγοντας: «Η εικόνα έχει αναστραφεί, ο Μάιος έκλεισε με μείωση των αφίξεων της τάξης του 20% , καθημερινά θα κλείνουμε την ψαλίδα».

Ο δήμαρχος δεν μίλησε για τα πεπραγμένα, αλλά προχώρησε και σε εξαγγελίες:  

-       «Η δημοτική συγκοινωνία θα πάει στα χωριά, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Καλούμε τα εντεταλμένα όργανα να εγκρίνουν την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Κω. Εμείς θα βάλουμε λεωφορεία στα χωριά και θα είναι μέρα μεσημέρι. Είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι.

-       «Στόχος μας είναι στο τέλος του 2018 να λειτουργούν 10 παιδικοί σταθμοί στην Κω και ο δέκατος να είναι ο παιδικός σταθμός στην Κέφαλο, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου».

-       «Υπάρχει ήδη σχεδιασμός  για αγορά νέου πλοίου και επέκταση σε νέες γραμμές που θα αυξήσουν την κερδοφορία της ΑΝΕΜ».

-       «Ο Δήμος μειώνει το ποσό της επιχορήγησης προς το ΔΗΡΑΣ στις 100.000 ευρώ το χρόνο».  

-       «Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  και το Χωροταξικό της πόλης της Κω, ότι έγινε, έγινε μέχρι το 2010. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν προχώρησε. Θα πάμε άμεσα σε νέα προκήρυξη και διαγωνισμό».

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό λέγοντας: «Υπήρχαν κάποιοι που λειτούργησαν, με δόλιο τρόπο, απέναντι στο νησί. Έφεραν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους πολίτες της Κω, επειδή δεν έσκυβαν το κεφάλι. Συνεχίζουν όχι μόνο να δυσφημούν την Κω αλλά και να προκαλούν την τοπική κοινωνία, μεταφέροντας παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές… Εγώ θέλω να σας καλέσω να είστε όλοι ψύχραιμοι, να μην δώσετε την αφορμή που περιμένουν κάποιοι και την προκαλούν κιόλας. Γιατί κάποιοι επιδιώκουν νέα επεισόδια και δυσφήμιση της Κω. Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους πολίτες της Κω, στις χιλιάδες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να μην δημιουργηθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους. Δίπλα σε αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία της Κωακής κοινωνίας που υπερασπίζεται την τουριστική ταυτότητα του νησιού. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, δεν θα την αποδεχτούμε ποτέ. Η Κως θα βγει από τον χάρτη των hot spot, με τη συμφωνία με το Δήμο Μπόντρουμ για την ανακήρυξη της περιοχής, ως τουριστικής ζώνης, στέλνεται ένα μήνυμα σε όλους. Η Κως ήταν και θα παραμείνει τουριστικός προορισμός.

 

Σκληρή κριτική από την Ιωάννα Ρούφα

Η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα έδωσε έμφαση στον χώρο όπου επέλεξε η δημ. αρχή να κάνει αυτή την δημόσια συνεδρίαση "για ευνόητους λόγους..." (παρατηρώντας στον Πρόεδρο του ΔΣ ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπει χειροκροτήματα και σχόλια) ενώ  επέρριψε ευθύνη για άλλη μια φορά στη διαχείριση της για τη ζημιά στον τουρισμό. Τόνισε επίσης ότι το περίφημο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ήταν η 90χιλ. ευρώ που έδωσαν σε εταιρία σεκιούριτι (στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Γ. Ζερβός). Ιδιαίτερα καυστική ήταν στο θέμα της ακινητοποίησης των δημοτικών τρένων και των εσόδων που χάνει ο δήμος, όπως και στο θέμα του ΔΗΡΑΣ με τα λεφτά που πληρώνει τους "πρώην εργαζόμενους που έγιναν νυν και μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες για το διάστημα που τους άφησε ο δήμος χωρίς έργο..." Το ίδιο -όπως συνέχισε- έγινε και με τους συμβασιούχους. Κριτική άσκησε επίσης και στο θέμα των πολεοδομικών μελετών , στο ότι οι Κοινότητες ξεχάστηκαν, αλλά και των απευθείας αναθέσεων "της Παρασκευής για τη Δευτέρα". Τέλος,  αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού και στην έλλειψη τουριστικής πολιτικής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά  πως"δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με low cost εταιρεία"

Διαβάστε την τοποθετηση της κας Ρούφα πατώντας εδώ

 

Γιάννης Ζερβός: «Η "διγλωσσία" της δημοτικής αρχής Κω. Άλλα λέει εδώ, άλλα ψηφίζει στην ΚΕΔΕ και "άλλα λέει παραέξω"»

Ακολούθως ο επικ. της Δίεσης Γ. Ζερβός  (απουσίαζαν ο επικ. και ο δημ. σύμβουλος της "Κως Αγάπη μας") άσκησε επίσης κριτική στη δημ. αρχή για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό καταλογίζοντας της "διγλωσσία" μιας και άλλα λέει εδώ, άλλα ψηφίζει στην ΚΕΔΕ και "άλλα λέει παραέξω" και κυρίως στη μη διάθεση για συνεργασία με την κεντρική εξουσία για διεκδίκηση πόρων για την 'αποκατάσταση της φήμης του νησιού', αλλά και από κοινού διερεύνηση δυνατοτήτων για ανταποδοτικά τέλη που θα συμφωνηθούν με τους δημότες (σε ότι αφορά την απώλεια εσόδων του δήμου από ΔΗΦΟΔΩ κλπ).

 

Κική Μακρή: «Η ΛΣ είναι η μόνη παράταξη που έχει ξεκάθαρες θέσεις»

 

Η επικ. της Λαϊκής Συσπείρωσης καταλόγισε ευθύνες στην δημ. αρχή για τη ακολουθούμενη πολιτική της σε όλα τα επίπεδα η οποία ταυτίζεται με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας διαχρονικά και η οποία είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με τις λαϊκές ανάγκες, τονίζοντας ότι η ΛΣ είναι η μόνη παράταξη που έχει ξεκάθαρες θέσεις και οι οποίες διαφέρουν από όλες τις άλλες παρατάξεις.

Διαβάστε την τοποθέτηση της κας Μακρή πατώντας εδώ

 

Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν εκ μέρους των πολιτών (πήραν τον λόγο μόνο δύο συμπολίτες μας παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Ν. Μυλωνά για μεγαλύτερη συμμετοχή): ο π. Ιωάννης Κουτάντος ο οποίος έθεσε το θέμα της παλαιάς δικαστικής διαμάχης με την πρ. δημ. αρχή Δικαίου για την οποία όπως τόνισε ήθελε από την αρχή συνεννόηση ("είχα πει να μας κλειδώσουν σε ένα κτήριο με τον τότε δήμαρχο και να μας αφήσουν νηστικούς μέχρι να τα βρούμε...") κάτι όμως που δεν έγινε με συνέπεια μετά την παρέλευση 8ετίας από την απόφαση του ΣτΕ να υπάρχει κίνδυνος κατεδάφισης του κτηρίου που είχε ξεκινήσει τότε ο δήμος για την στέγαση των υπηρεσιών του. Ο π. Ιωάννης τόνισε ότι δεν θα κάνει καμία ενέργεια μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με την δημ. αρχή για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προς όφελος "της μεγαλύτερης ενορίας του νησιού". Έθεσε επίσης το θέμα του χώρου επέκτασης του κοιμητηρίου, κάτι που όπως απάντησε στο τέλος ο αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος είχε ξεκινήσει επί θητείας του αλλά λόγω αλλαγής των διαδικασιών θα γίνει από την αρχή ο σχετικός διαγωνισμός.

Τέλος, για το θέμα της μη πληρωμής των υλικών που του είχε υποσχεθεί η πρώην δημ. αρχή για το πεζοδρόμιο μπροστά από την Ανάληψη καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο της οφειλής στη νυν δημ. αρχή μιας και η διοίκηση έχει συνέχεια. Η διαβεβαίωση του Προέδρου του ΔΣ Ν. Μυλωνά πάντως ήταν ότι από την εταιρεία ετοίμου σκυροδέματος είχε ενημέρωση ότι  διευθετήθηκε το θέμα.

Ακόμη ο Β. Τζόγιας πήρε το λόγο και έθεσε θέμα συνεργασίας με την πολιτική προστασία του Δήμου (του απάντησε σε έντονο ύφος ο Σεβ. Μαραγκός ότι θα μπορούσε να τον επισκεφτεί για να το προχωρήσουν αλλά "σας βλέπω συνέχεια στις τηλεοράσεις"). Επίσης, ο Β. Τζόγιας εξέφρασε την πικρία του που από εθελοντική προσφορά και παρουσία στο ΔΣ της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ κινδυνεύει τώρα και ο ίδιος να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου...

Για το θέμα της κριτικής που άσκησε η επικ. του Οράματος σε ότι αφορά τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου από τα δημοτικά τρένα ο αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος που πήρε το λόγο λίγο πριν το τέλος αντιπαρέβαλε τα διαφυγόντα κέρδη όλων αυτών των ετών από την δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε Αίγλη, Ορφέα και Αμβροσία που είναι πολλαπλάσια όπως τα υπολόγισε. Στο θέμα υπήρξε εκ νέου απάντηση από την Ι. Ρούφα στην δευτερολογία της λέγοντας ότι είναι "ψίχουλα" μπροστά στα έσοδα που χάνει ο δήμος από μη αξιοποίηση των τρένων. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής απάντησε στον τοπ. σύμβουλο Μ. Γιωργαλλή για το θέμα των δρόμων στο Τιγκάκι ότ λόγω των έργων της ΔΕΥΑΚ έχει σκαφτεί όλο το νησί καιμε την ολοκλήρωσή τους την επόμενη χρονιά θα υπάρξει πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε όλο το οδικό δίκτυο που υπάρχει πρόβλημα σε Τιγκάκι, Μαρμάρι, Καρδάμαινα κλπ.

Να σημειώσουμε ότι, οι επανειλιμμένες προσπάθειες του προέδρου Νίκου Μυλωνά να συμμετάσχουν οι παρόντες μέσω ερωτήσεων, δεν απέδωσαν.

Zogas_dimitris