ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 15 Οκτ 2018

Διαβεβαίωση από Διοικήτρια δομής και Αστυνομικό Διευθυντή για την ασφάλεια των πολιτών

 

Με θέμα, «ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση των μεταναστών στο HOT SPOT Πυλίου, πρόταση αντιμετώπισης», πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου την Τρίτη, 9/10/2018, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Πυλίου Χριστόδουλου Τσαμπουνιάρη, με την παρουσία της διοικήτριας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαρίας Κρητικού και του διευθυντή της Β’ Αστυνομικής Δ/νσης Δωδ/σου Κώστα Κοκορόσκου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στους «απόντες», σε όσους  ανακάλυψαν όψιμα το Πυλί και τα προβλήματα του. «Δεν ήταν απλά απόντες όταν εμείς δίναμε τη μάχη για να μην γίνει hotspot αλλά ήταν υπέρ του hotspot και έπαιζαν το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όλοι αυτοί, μετρημένοι και δακτυλοδεικτούμενοι, δεν ήταν με την Κω και τους πολίτες της. Ήταν απέναντι τους, μόνο και μόνο για να μη δικαιωθεί ο Δήμαρχος. Ότι είπα όμως, δικαιώθηκε στο 100%».  Επανέλαβε τη θέση του, λέγοντας: « Αυτή η δημοτική αρχή αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών της Κω δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουν και να αποδεχθούν τη λειτουργία του hotspot. Ο στόχος μας είναι ένας: να κλείσει»

Κατά την άποψή του, υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός της δυναμικής αντίδρασης, είναι αυτός που θέλουν για να ξαναφέρουν τα ΜΑΤ. Ο δεύτερος τρόπος είναι η συνεχής και συνεπής προσπάθεια για να τερματιστεί η λειτουργία του hotspot. Να τους ταράξουμε στη νομιμότητα, να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν το Πυλί μια μόνιμη αποθήκη ανθρώπων, αλλά κυρίως να υπερασπιστούμε τον τόπο μας» είπε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε δε πως,  «τις επόμενες μέρες ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την ανεπαρκή λειτουργία του βιολογικού του hotspot, αλλά και δεύτερη μηνυτήρια αναφορά σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει η αποσυμφόρηση του κέντρου και η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στην περίπτωση που επιχειρήσουν να μεταφέρουν στο Πυλί, παράνομους μετανάστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε διακίνηση ναρκωτικών, λέγοντας πως, αυτοί που τα διακινούσαν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου και έπαιρναν το επίδομα των 400 ευρώ το μήνα.

Στην τοποθέτησή της η διοικήτρια του Κέντρου Μ. Κρητικού, αφού τόνισε πως «έχω την ίδια αγωνία με εσάς», έδωσε μια «εικόνα» της λειτουργίας του Κέντρου, λέγοντας πως, στο Κέντρο υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες (1110 άνθρωποι συνολικά), πως, κανείς δεν έμεινε ατιμώρητος όταν επέδειξε παραβατική συμπεριφορά, το θέμα των λυμάτων αντιμετωπίστηκε σε 4-5 ημέρες (διαβεβαίωσε πως επαρκεί ο βιολογικός για τις ανάγκες του Κέντρου και πως τα σκουπίδια μπαίνουν σε κάδους και δεν μεταφέρονται αλλού), το Κέντρο διασφαλίζει την ασφάλεια και των πολιτών και των φιλοξενουμένων και πως μετά τις τρικυμίες που πέρασαν το πρώτο χρονικό διάστημα, σήμερα επικρατεί ηρεμία, ενώ ενημέρωσε πως, το επίδομα δεν είναι 300 ευρώ, αλλά 90 ευρώ.  Τόνισε επίσης ότι, το Κέντρο είναι ανοιχτό για τους πολίτες να το επισκεφθούν και η ίδια είναι στη διάθεση όλων τόσο για κατάθεση καταγγελιών όσο και για προτάσεις βελτίωσης της κατάστασης. 

Σύγκριση της κατάστασης που επικρατούσε πριν από 18 μήνες με τη σημερινή έκανε ο αστυνομικός Διευθυντής Δ/ντής  Κ. Κοκορόσμος. «Πριν λίγο καιρό βλέπατε φωτιές στο χοτ σποτ, είχαμε εξεγέρσεις, είχαμε προπηλακισμούς. Σήμερα, το χοτ σποτ είναι εκκλησία, λειτουργεί άψογα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «είμαστε τυχεροί που το χοτ σποτ το διοικεί η κα Κρητικού». Ανέφερε πως, «η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων – μεταναστών δεν είναι κακοποιοί, είναι οικογενειάρχες», (προ)καλώντας τον καθένα «να περπατήσουμε μαζί μέσα στη δομή, για να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Κατανοεί την ανησυχία και τον προβληματισμό του καθενός, είπε, με βάση όμως στοιχεία της Υπηρεσίας του «δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που διαφαίνεται». Όσον αφορά στα στοιχεία, ο κ. Κοκορόσκος ενημέρωσε πως, φέτος σε σχέση με πέρσι, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε όλο το νησί είναι μειωμένες κατά 55%, η δε εξιχνίασή τους είναι στο 38%.  Όσο για το Πυλί, υπάρχει μόνο μια καταγγελία για κλοπή για όλο το 2018. «Για το 2017 ίσως καταγγέλθηκαν περισσότερες, αλλά αυτές αφορούν δράστες πολίτες Έλληνες του Πυλιού παρά μετανάστες από το χοτ σποτ» είπε, συμπληρώνοντας: «Εάν οι κλοπές και οι διαρρήξεις που λέτε ότι συμβαίνουν στο χωριό δεν φτάνουν σε μας, δεν σας φταίμε εμείς» προσθέτοντας: «Μέχρι σήμερα καμία καταγγελία δεν έχουμε για βιαιοπραγία, βιασμό, ληστεία κ.λ.π. Δεν αποκλείω κάποια μικροπαραβατικότητα, όπως να κλέψουν από το κοτέτσι ή κάποια προϊόντα από το χωράφι, όμως, θέλω την επώνυμη καταγγελία αμέσως, έτσι ώστε να αναπροσδιορίσουμε την τακτική μας και το περιπολικό μας να κινείται περισσότερο στο χωριό». Προέτρεψε δε τους πολίτες, να καλούν το 100 για άμεση παρέμβαση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δράση της Αστυνομικής Δ/νσης το τελευταίο 18μηνο, δίνοντας τα εξής στοιχεία:  Σε 24ωρη βάση δύο περιπολίες (η μια στο Α.Τ Ηρακλειδών και η άλλη στο ΑΤ Κω), μια 24ωρη περιπολία από την Ασφάλεια και μία από την υπηρεσία της Τροχαίας. Στο Πυλί, περιπολία καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα.  Όσο για τη δύναμη της Αστυνομικής Δ/νσης έχει ενισχυθεί με 25 αστυνομικούς και τον Νοέμβριο αναμένονται άλλοι 12 και το Τμήμα Τροχαίας ενισχύθηκε με 15 άτομα.

Δεσμεύτηκε ότι η περιπολία θα επικεντρωθεί στο Πυλί, θα περνάει από τα σχολεία την ώρα προσέλευσης των μαθητών και την ώρα αποχώρησης. Τέλος, ανέφερε ότι, τα λύματα του βιολογικού επεξεργάζονται και είναι στο τελικό στάδιο η σύνδεση του με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΚ.  Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως στο ΠΡΟΚΕΚΑ φιλοξενούνται με απόλυτο περιορισμό, 115 άτομα. «Να νοιώθετε απόλυτα ασφαλείς» είπε, ενώ απαντώντας σε συμπολίτισσα η οποία ανέφερε ότι, φοβούνται ακόμα και να κυκλοφορήσουν στο χωριό λόγω των μεταναστών, είπε: «Κατανοώ των προβληματισμό σας εν μέρει, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά σας, δεν έχουμε κανένα κρούσμα επιθετικότητας στο χωριό. Σας προτρέπω να συνεχίσετε τη ζωή σας όπως πριν. Δεν κινδυνεύετε από τίποτα, σας το εγγυώμαι».

Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα, λέγοντας πως «πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Είναι λυπηρό να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο, νέους ανθρώπους, χωρίς λόγο. Η ανοχή στο θέμα οδηγικής συμπεριφοράς από δω και πέρα θα είναι μηδενική». Συγκλονιστικό είναι δε, το στοιχείο που έδωσε. «Όλα τα θύματα που είχαμε φέτος στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, κανείς δεν φορούσε κράνος από τους οδηγούς μοτοσυκλετών και κανείς ζώνη ασφαλείας από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Εάν φορούσαν τη ζώνη, στατιστικά, μπορεί να μην είχαμε κανέναν νεκρό».  

Η επικεφαλής του «Οράματος» Ιωάννα Ρούφα, αναφέρθηκε με τη σειρά της στο «ιστορικό» της υπόθεσης, θεωρώντας «πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα» να ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι, δικαιώθηκε. «Αποτέλεσμα του “αγώνα” που λέει ότι έκανε ο κ. Κυρίτσης ήταν η εγκατάσταση του χοτ σποτ ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ερήμην του κοινοτικού συμβουλίου, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου» είπε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το χοτ σποτ στο Πυλί το έφερε ο κ. Κυρίτσης». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχει απτά στοιχεία και ντοκουμέντα τα οποία θα παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνο. «Υπάρχουν προβλήματα που τα βιώνουμε» είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της παράταξής της, δηλαδή, για κέντρο προσωρινής υποδοχής – παραμονής που προέβλεπε ο νόμος, εκτός τουριστικής και οικιστικής περιοχής. «Από αύριο ξεκινάει το σκληρό ροκ για να αποδείξουμε τι έκανε ο κ. Κυρίτσης για να φέρει το χοτ σποτ στο Πυλί» δήλωσε.  

«Διαφορετική» ήταν η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού Βησσαρίωνα Ζωΐδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι, τα τελευταία 100 χρόνια, η Ελλάδα έχει 1.750.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 1.750.000 είναι οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως, δεν ξέρουμε εάν αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση των σημερινών μεταναστών…  «Αν δεν βρούμε ποιος δημιουργεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, πώς θα το λύσουμε;» το ρητορικό του ερώτημα. «Το πρόβλημα το δημιουργεί ο καπιταλισμός, η Αμερική, η ΕΕ και η Ρωσία για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί δημιουργούν τη φτώχια, τους πολέμους και αυτοί αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας» είπε. Όσο για τη δική μας στάση, όσον αφορά στην κυβέρνηση «είναι υποτελής». Για τη στάση της δημοτικής αρχής, είπε ότι, «έπρεπε να είναι στάση που να μπαίνει μπροστά να καταδείχνει το πρόβλημα, να έχει ανθρωπιστικό πρόσωπο και κυρίως να μην δημιουργεί ξενοφοβική κοινωνία, να μην την ενθαρρύνει. Η βία προέρχεται από τον φασισμό. Εάν καλλιεργήσουμε την ξενοφοβία, θα φέρουμε τον φασισμό πιο κοντά». Πρότασή του, να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στο χοτ σποτ, να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσής τους, να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις, να υπάρξουν ανταποδοτικά τέλη για την κοινωνία και να δημιουργηθεί Α.Τ στο Πυλί. «Ο εξαθλιωμένος άνθρωπος, μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Κατανοώ τους συμπολίτες μου για την αγωνία τους» σημείωσε για να καταλήξει λέγοντας πως, «θα ήταν καλύτερα, εάν τα 80 μεταναστόπουλα τα μοιράζαμε στα σχολεία του νησιού μας, γιατί το όφελος για τα δικά μας τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο όταν συναναστραφεί με ένα παιδί που έχει βιώσει το δράμα της προσφυγιάς, από ότι για το προσφυγόπουλο».

Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι, κινδυνεύουν, αφού οι μετανάστες (πρόσφυγες δεν υπάρχουν, όλοι είναι οικονομικοί μετανάστες, είπαν) «δεν αφήνουν τίποτα», μέχρι και φράχτες γκρεμίζουν για να πάρουν ότι μπορούν. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, κάποιοι υποστήριξαν πως, φοβούνται ακόμα και να κάνουν μια βόλτα στις πλατείες του χωριού, φοβούνται να αφήσουν τα παίξουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές, ακόμα και να πάνε στο σχολείο ή σε φροντιστήρια, ενώ απευθυνόμενοι στους αρμόδιους, αναρωτήθηκαν, «εάν θα γίνουμε Μόρια, τι θα κάνετε; Κατήγγειλαν πως, δεν είναι λίγοι οι μετανάστες που κυκλοφορούν και αργά τη νύχτα, προκαλώντας τους μεγάλη ανησυχία. Αναφέρθηκαν και στη ρύπανση που προκαλούν τα λύματα από υπερχείλιση του βιολογικού του Κέντρου, αλλά και στα σκουπίδια που πάνε στο παλιό λατομείο. Θέλοντας να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος, υποστήριξαν πως το Πυλί αποτελεί υγειονομική βόμβα. Ζήτησαν δε, από την Αστυνομική Διεύθυνση μεγαλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

Εν κατακλείδι, οι προτάσεις που κατατέθηκαν, είναι οι εξής:

  1. Να φύγει άμεσα η εγκατάσταση αυτή και να δημιουργηθεί χώρος ολιγοήμερης παραμονής τους στο νησί
  2. Να μην έρχονται από άλλα νησιά
  3. Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Αστυνομική Διεύθυνση για να μπορεί να αστυνομεύει-Ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού τμήματος στο Πυλί
  4. Μηνυτήριες αναφορές από το Δήμο για περιβαλλοντικούς λόγους
  5. Ανάκληση ΦΕΚ για Λινοπότι
Zogas_dimitris