ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 10 Αυγ 2015

«Φανόχτες» χαρακτήρισε τους μετανάστες ο Σ. Πης

Αναπάντητα τα ερωτήματα της μειοψηφίας για τον ΔΗΡΑΣΚ

 

 

Διάχυτη η συγκίνηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 7/8/2015, από την παρουσία εκπροσώπων συλλόγων Κώων απόδημων. Να σημειώσουμε ότι, η προσπάθεια για την ένωση των απανταχού Κώων ξεκίνησε στην 10ετία του ’90, με το πρώτο συνέδριο να γίνεται στο 2000 στην Κω, όπου ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κωακών Συλλόγων με πρόεδρο τον κ. Νίκο Ιντσινέ, το δεύτερο το 2005, το 3ο το 2008, το 4ο το 2012 και το 2016 θα γίνει το 5ο. Για την προετοιμασία του συνεδρίου, συστάθηκε 11μελής επιτροπή αποδήμων.

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρασε ομόφωνα.

 

Διαφωνίες χωρίς αποτέλεσμα, για το μεταναστευτικό

Αναμενόμενο ήταν να τεθεί και το θέμα των προσφύγων – μεταναστών, ένα ζήτημα που στην κυριολεξία «καίει» και το νησί μας, μετά από σχετικό αίτημα του επικεφαλής της «#δίεσης» Γ. Ζερβού, ο οποίος ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρία για το θέμα. «Η δημοτική αρχή πήρε έγκαιρα θέση λέγοντας τα αυτονόητα» απάντησε ο δήμαρχος Γ. Κυρίτσης, επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα της δημοτικής αρχής τα οποία, όπως τόνισε, παραμένουν αναπάντητα. Αναφερόμενος δε στη σύσκεψη που προκάλεσε ο περιφερειάρχης, είπε πως «δεν κατέληξε πουθενά». «Το μεταναστευτικό για τον δήμαρχο είναι είδηση και επικοινωνία» είπε η επικεφαλής του «Οράματος» Ιωάννα Ρούφα, σημειώνοντας πως, η Κως έχει μεταμορφωθεί σε ένα δημόσιο αποχωρητήριο, έχει γίνει ήδη αποθήκη ψυχών, πως απειλείται η δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και το τουριστικό οικοδόμημα. «Ο κ. περιφερειάρχης ήρθε, είδε και απήλθε. Εσείς θέλετε να τους φορτώσουμε και ο κ. Χατζημάρκος να τους σκουπίσει» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αφού επεσήμανε πως, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αλλά «οι λύσεις από μακριά θ’ αργήσουν», έκανε έκκληση συνεργασίας προκειμένου να βρεθεί λύση. Απαντώντας ο δήμαρχος, κατηγόρησε την μειοψηφία ότι δεν έχει καταθέσεις προτάσεις, ενώ γνωστοποίησε πως, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, θα συναντηθεί με τους προέδρους των κομμάτων.

Αναστάτωση προκλήθηκε στη συνεδρίαση, όταν πήρε το λόγο ο δ.σ. της μειοψηφίας Σ. Πης, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος από την όλη κατάσταση, μίλησε για «φανόχτες» (καπνοδόχους!!!) που γέμισε η Κως, για τουρίστες και Κώους που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη, κ.α., με αποτέλεσμα ο πρόεδρος, μετά από τις άκαρπες παραινέσεις του να κατεβάσει ο κ. Πης τους τόνους, να του αφαιρέσει το λόγο. «Δήμαρχε, αυτή τη στιγμή έπρεπε να ήσασταν στα υπουργεία… να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι» επεσήμανε ο δ.σ. Γ. Καλλούδης, θέτοντας παράλληλα και ένα εκτός «τόπου» ερώτημα σχετικά με την πορεία της ΒΙΜΕΛ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής (συμμετείχε στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη), αφού τόνισε πως «ο δήμος έχει υπερβάλλει εαυτόν» και ακόμα πως «το ότι δεν έχουμε επιδημίες στην Κω οφείλεται στον δήμο (υπηρεσία καθαριότητας)», εξέφρασε την άποψη πως, «δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύσκεψη. Από όλους επισημάνθηκε η απουσία της κυβέρνησης. Αν δεν περιοριστεί η εισροή, δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος».

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο υπεύθυνος δ.σ. για την ΒΙΜΕΛ Θ. Σταματάκης, ο οποίος αφού εξέφρασε την έκπληξή του για το ερώτημα (ο κ. Καλλούδης είναι μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης) έδωσε την εξής απάντηση: «Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις βλακείες που έγιναν, λόγω της λάθους τροποποίησης της εταιρείας από ΕΠΕ σε ΑΕ».

 

Για πρώτη φορά προϋπολογισμός στις κοινότητες

Το Σώμα κλήθηκε από την αντιδήμαρχο οικονομικών Ευτέρπη Παπαχρήστου, να ψηφίσει τον καθορισμό του ανώτατου ύψους εξόδων του επόμενου έτους για την κατάρτιση του  προϋπολογισμού εξόδων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της δημοτικής αρχής, έχει ως εξής: Κως, 700.000 ευρώ (οι 200.000 για διάφορες δράσεις και οι 500.000 για επενδυτικό έργο),  Ασφενδιού, 215.000 ευρώ (οι 100.000 για διάφορες δράσεις και οι 115.000 για επενδυτικό έργο), Πυλί, 195.000 ευρώ (οι 80.000 για διάφορες δράσεις και οι 115.000 για επενδυτικό έργο), Αντιμάχεια, 170.000 ευρώ (οι 70.000 για διάφορες δράσεις και οι 100.000 για επενδυτικό έργο), Καρδάμαινα, 195.000 ευρώ (οι 90.000 για διάφορες δράσεις και οι 105.000 για επενδυτικό έργο), Κέφαλος, 215.000 ευρώ (οι 100.000 για διάφορες δράσεις και οι 115.000 για επενδυτικό έργο).

Διαδικαστικό χαρακτήρισε το θέμα η κα Ρούφα και για επικοινωνιακή κατανάλωση, αφού, όπως είπε, με τη νέα ΚΥΑ μειώνονται περαιτέρω τα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν κανένα έργο. Διαδικαστικό χαρακτήρισε το θέμα και ο κ. Ζερβός, ενώ η κα Μακρή έκανε σκληρή κριτική στον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματα οι δήμοι, λέγοντας πως, δεν διοχετεύονται για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και τη λύση λαϊκών προβλημάτων. «Πάντα ήταν ελεγχόμενη οικονομικά από την κεντρική διοίκηση η αυτοδιοίκηση σε ένα στενό πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να περπατά, να εφαρμόζει και να λογοδοτεί» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως, με τους ανωτέρω προϋπολογισμούς δημιουργούνται εντυπώσεις προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις για τα πενιχρά οικονομικά των δήμων.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο της κας Μακρή.

 

Δεν «άνοιξε μύτη» για τον ΔΗΡΑΣΚ

Με το «παρών» της κας Μακρή πέρασε ο ορισμός μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣΚ, μετά τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της τροποποίησης της συστατικής του πράξης, σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. από 5μελές γίνεται 7μελές. Να σημειώσουμε ότι, η παράταξη του κ. Παυλίδη είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει ως νέο μέλος, αλλά δημιουργήθηκε θέμα λόγω της απουσίας του από τη συνεδρίαση. Λύθηκε όμως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρόεδρος Ν. Μυλωνάς, οπότε, το «νέο» δ.σ. του ΔΗΡΑΣΚ, έχει ως εξής: Παντελίκιζη πρόεδρος, Μωρές αντιπρόεδρος, Σιφάκης, Παπαδημητρίου, Πέτρου και Παπαντωνίου μέλη. Το θέμα ψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην της κας Μακρή η οποία ψήφισε «παρών».

Στη συζήτηση για την επιχορήγηση του ΔΗΡΑΣΚ μετά τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της τροποποίησης της συστατικής του πράξης, παρά την επιμονή των επικεφαλής των παρατάξεων να απαντηθούν ερωτήματα όπως, εάν το δ.σ. της επιχείρησης έχει ψηφίσει προϋπολογισμό για το 2015, πόσα είναι τα χρέη του, εάν με τις 150.000 ευρώ θα καλυφθούν οι μισθοί, τι θα διοικήσει το «νέο» δ.σ. αφού, δεν υπάρχει ΔΗΡΑΣΚ χωρίς εργαζόμενους, πώς θα λειτουργήσει το Μέσο και με πόσους εργαζόμενους, κ.λ.π., ανταπόκριση καμία. Ούτε από την πρόεδρο, ούτε από έτερο δ.σ. της πλειοψηφίας. Η μοναδική απάντηση δόθηκε από τον δήμαρχο, ο οποίος είπε πως, «το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει πού θα πάνε τα λεφτά», προτρέποντας παράλληλα την κα Ρούφα να ρωτήσει τη διοίκηση ή να προστρέξει στη διαύγεια… Ανέφερε δε πως, από την Δευτέρα «θα τρέξει» το θέμα προκειμένου να εγκρίνει ο επίτροπος το ένταλμα πληρωμής.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Κατά τα λοιπά, κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα της κατανομής του ποσού των 71.800 ευρώ από πιστώσεις ΣΑΤΑ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας για το 2015, με μειοψηφούσα την κα Μακρή η οποία εξέφρασε την άποψη πως, το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες για τη θωράκιση του νησιού. Καταψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της χρήσης των δημοτικών αφοδευτηρίων της Δημοτικής Ενότητας Κω (οι παρατάξεις της μειοψηφίας έκαναν λόγο για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δια της πλαγίας…), ενώ ομόφωνα (με επιφυλάξεις από την πλευρά της κας Ρούφα) εγκρίθηκε η πληρωμή του 3ου και του 4ου λογαριασμού του έργου «Αποκατάσταση και στατική ενίσχυση  7ου Δημοτικού Σχολείου», από ίδιους πόρους (180.000 ευρώ).

 

 

Zogas_dimitris