ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Τετ 28 Οκτ 2015

Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κω την περασμένη Παρασκευή 23/10/2015, λόγω της σοβαρότητας των αποφάσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προτάσεις της παράταξης της πλειοψηφίας του Σώματος για το 2016 που αφορούν, α) σε μέτρα στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων της Κω λόγω μεταναστευτικής κρίσης, β) σε αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού,  καθαριότητας, ακίνητης περιουσίας, τέλεσης πολιτικών γάμων κ.λ.π., και γ) στο νέο τέλος τουριστικής ανάπτυξης, προκάλεσαν της αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Τα μέτρα στήριξης ψήφισε μόνο η παράταξη Α. Παυλίδη, ενώ τις αυξήσεις των τελών και το νέο τέλος, καταψήφισαν άπασες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Επίσκεψη εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκτός όμως των ανωτέρω θεμάτων, τα οποία θα αναπτύξουμε παρακάτω, σημαντική θεωρήθηκε   

η επίσκεψη κλιμακίου της 9μελούς ειδικής υποεπιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό, αποτελούμενη από την πρόεδρο κα Φιάλα, τον γραμματέα κ. Μίλνερ, την βουλευτή Λεμεσού Αθηνά Κυριακίδου και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη  Χατζηδιάκο. Τους επισκέπτες παρουσίασε ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ενημερώνοντας το Σώμα ότι, θα επισκεφθούν όλα τα σημεία της πόλης που βρίσκονται οι πρόσφυγες – μετανάστες προκειμένου ιδίοις όμμασι να αντιληφθούν την κατάσταση και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι, θα επισκεφθούν την Συρία και την Ιορδανία στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε ότι, το Συμβούλιο βλέπει την κατάσταση πολύ σοβαρά, σημειώνοντας πως, η δυσκολία της χώρας μας οφείλεται και στην πολυνησία. «Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Για τα 60 εκ. πρόσφυγες και τα 3 εκ. μετανάστες, πρέπει να φροντίσουμε να βρεθεί λύση» είπε, για να συμπληρώσει: «Έχετε την φιλία μας. Το πρόβλημά σας θα είναι πρώτο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχετε μία πολύ ισχυρή φωνή και θ’ ακουστεί»

Από την πλευρά της η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην «εμπειρία» των Κυπρίων στη μετανάστευση. «Ελπίζω, η διήμερη παραμονή μας στην Κω, να έχει αποτέλεσμα και για τους πρόσφυγες και για εσάς» σημείωσε. Ο Φ. Χατζηδιάκος, έκανε μια γενική αναφορά στο μεταναστευτικό, καθώς και στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, λόγω της οποίας δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση που βιώνουμε.

Παίρνοντας ξανά το λόγο η κα Φιάλα, αφού υπογράμμισε ότι, καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, ρώτησε εάν υπάρχει αρκετή υποστήριξη από την Φρόντεξ (εάν όχι, θα εισηγηθεί για περισσότερη βοήθεια όπως είπε) και εάν στην Κω υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, έκανε παραλληλισμό του πίνακα που κοσμεί την αίθουσα (επιλογή του προέδρου του Σώματος από τις Τρωάδες του Ευριπίδη) με την σημερινή κατάσταση, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα νησιά αφέθηκαν μόνα τους και από την κυβέρνηση και από την ΕΕ που πολύ αργά κατάλαβαν το πρόβλημα… Οι εικόνες που θα δείτε, δείχνουν μια τραγική πραγματικότητα μιας κοινωνίας η οποία παλεύει μόνη της».

Στις προσπάθειες Παυλίδη «να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα» αναφέρθηκε η Ιωάννα Ρούφα, σημειώνοντας πως, «το σημαντικότερο όλων είναι να καταπολεμηθούν οι γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού ζητήματος, διαφορετικά μιλάμε για διαχείριση και όχι για λύση». Ο Γιάννης  Ζερβός, αφού σημείωσε την άρνηση της δημοτικής αρχής για εξεύρεση χώρου διαμονής των προσφύγων, αλλά και την δυσμενή οικονομική – ανθρωπιστική κρίση της χώρας, εξέφρασε την άποψη ότι, «είναι καιρός η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές καταστατικές της αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης για να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». «Όλοι αποφύγατε να δείξετε ποιος είναι η αιτία αυτού του μεγάλου προβλήματος. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη απέναντι στο τι ρόλο έρχεται να παίξει η Ε.Ε. Είναι ένας μηχανισμός που υπερασπίζεται και προστατεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμφερόντων των χωρών. Όταν, λοιπόν, υπάρχει η βαθιά οικονομική κρίση σ’ όλο τον κόσμο, αυτοί οι ανταγωνισμοί θα εκφραστούν και με πολέμους οι οποίοι θα γεννήσουν την προσφυγιά και την μετανάστευση» είπε η Κική Μακρή, σημειώνοντας πως, «καλό είναι να συγκινούμαστε, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και όχι οι ευχές. Το κράτος και ο δήμος μπορούν να λάβουν μέτρα για τη λύση και την ανακούφιση των προβλημάτων που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες». Κατέληξε δε σημειώνοντας πως, η αλληλεγγύη με την φρόντεξ δεν πάνε μαζί.

Άμεση η «απάντηση» της κας Φιάλα για τις «αιτίες». Χωρίς να αναφερθεί στο ρόλο της Ευρώπης, είπε ότι, από τις 40 υποσαχάριες χώρες, μόνο οι 20 έχουν πολεμικές συγκρούσεις (;;;), τονίζοντας πως, η Αφρική είναι ένα από τα μέρη που υπάρχει αυτή η κατάσταση. Σημείωσε πως, τα τελευταία δέκα χρόνια, εκτός από τα 60 εκ. μεταναστών, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. «Άλλο ο πόλεμος στην Συρία και άλλο, για παράδειγμα, η φτώχεια σε χώρες της Αφρικής. Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, τότε θα αυξηθεί ο ρατσισμός, ο οποίος αρχίζει και ανεβαίνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη αύξηση της χρυσής αυγής η οποία ουσιαστικά πρεσβεύει αυτή τη μεταστροφή της Ευρώπης στην εσωστρέφεια και στον ρατσισμό» ανέφερε, για να καταλήξει λέγοντας: «Έχετε φίλους στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θέλουμε να μας πείτε μέσω των εκπροσώπων σας, εκτός από τα οικονομικά, τι άλλο χρειάζεστε για να βοηθήσουμε, όπως λ.χ. υποδομές, τεχνογνωσία κ.α.».

Να σημειώσουμε ότι, η διήμερη επίσκεψη της εν λόγω επιτροπής, οφείλεται σε συντονισμένες ενέργειες του Α. Παυλίδη με τον δήμο Κω.

Οι ανακοινώσεις

Μετά την αποχώρηση των ευρωπαίων εκπροσώπων, ο πρόεδρος του Σώματος προχώρησε στη διαδικασία των ανακοινώσεων. Πρώτος ο Η. Σιφάκης, αναφέρθηκε στα θετικά, όπως είπε, αποτελέσματα της συμμετοχής της Κω στην τουριστική έκθεση του Λιβάνου, στη συνέχεια ο Γ. Ζερβός ζήτησε την παρέμβαση του δήμου σε σημεία του δρόμου στο Ζηπάρι που έπαθαν καθίζηση, καυτηριάζοντας την ποιότητα του έργου, η Κική Μακρή ζήτησε ενημέρωση τόσο για το τι θα πράξει ο δήμος για τους πληγέντες από την έντονη νεροποντή της Τετάρτης, όσο και για την κατάσταση των Ρομά (εάν έχει προχωρήσει ο δήμος στη χωροθέτηση της περιοχής που θα εγκατασταθούν) αλλά και στις ενέργειές του για τους πρόσφυγες. Ο Μ. Χατζηκαλύμνιος ενημέρωσε για την ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ που αφορά στην αυτοδιοίκηση (θα πραγματοποιηθεί στις 11/11), αλλά και για το γεγονός πως, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο για την επέκταση του ΧΥΤΑ. Ερώτηση, εάν το λιμενικό ταμείο εισπράττει το τέλος των 3 ευρώ κατέθεσε ο Γ. Καλλούδης, ενώ ο Ν. Κανταρζής, ενημέρωσε για το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε σε λιμάνια και μαρίνες στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον δήμαρχο, σημειώνοντας πως, το ΕΜΠ απένειμε τιμητική διάκριση στον δήμο για την ορθή διαχείριση της μαρίνας. 

Απαντώντας ο δήμαρχος στις ερωτήσεις, για μεν το  τέλος των 3 ευρώ, είπε πως, με απόφαση δικαστηρίου έμπαινε παράτυπα, ενώ όλοι το εισέπρατταν και ίσως εξακολουθούν να το εισπράττουν χωρίς όμως να το αποδίδουν. Γίνεται προσπάθεια από υπηρεσίες του δήμου για να το εισπράξουμε, είπε, προσθέτοντας πως, σε επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του λιμενικού ταμείου θα μπει θέμα συζήτησης για επιβολή τέλους που αφορά στη συνθήκη σένγκεν. Όσο για τα θέματα που έθεσε η κα Μακρή, ο δήμαρχος για την αντιπλημμυρική προστασία ανέφερε τις ενέργειες της Υπηρεσίας (καθαρισμούς ρεμάτων κ.λ.π.), καθώς και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων, για τους Ρομά πως, η ΚΕΚΚΠΑΠΥΑΣ έχει υποβάλλει φάκελο για ένταξη στο πρόγραμμα 12 – 15 οικογενειών και τέλος για τους μετανάστες πως, σε ενδεχόμενη ανάγκη θα ακολουθήσει την πρόταση Κανταρζή, για χρήση του θεάτρου πολυχώρου «Σφαγείο».

 

Η πρόταση για τα μέτρα

Στα μέτρα στήριξης τα οποία αφορούν τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στον παραλιακό άξονα Βασιλέως Γεωργίου μέχρι Μαρίνα έως την ΔΕΗ, γύρω από τον Πλάτανο και το λιμάνι, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κω (έχουν γραφεί σε προηγούμενο φύλλο αναλυτικά). Να σημειώσουμε ότι, θα βοηθηθούν, εφόσον υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι 30/11/2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να απαλλαγούν ή να μειώσουν στο ήμισυ τα δημοτικά τέλη ή ακόμη και τα τέλη ύδρευσης. Οι επιχειρηματίες που θα παρουσιάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους στο 50% θα έχουν δικαίωμα να απαλλαγούν. Ο δε δήμος, έχει εκτιμήσει πως, το κονδύλι για την βοήθεια συμπολιτών θα φτάσει τις 250.000 ευρώ.

«Έγινε μία παραδοχή από τη δημοτική αρχή: Συντελέστηκε οικονομική ζημιά» απάντησε από την πλευρά της η Ι. Ρούφα. «Όμως, αυτή η ζημιά δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί. Δημιουργείτε το νέο  φόρο για να πείτε δήθεν ότι, μετά θα θεραπεύσετε όλα όσα εσείς δημιουργήσατε. Είναι οξύμωρο από τη μια να αυξάνετε τα τέλη και να βάζετε νέο φόρο και από την άλλη να παίρνετε μέτρα ανακούφισης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που θα πούμε όχι σ’ αυτόν τον ανεπαρκή σχεδιασμό, τον πρόχειρο, τον επιδερμικό, για να μην πω, εξόχως κυνικό. Η πρόταση, έχει μικρό ποσοστό εφαρμογής (είναι στημένη), δεν τηρείται ισονομία και ισοπολιτεία, είναι φωτογραφική», είπε, ενώ καυτηρίασε την έλλειψη διαβούλευσης.

«Υποψιάζομαι ότι με τα κριτήρια που θέτετε, δεν θα ανταποκριθούν πολλοί. Μειώστε το 50% σε 40% μήπως διευκολυνθούν συμπολίτες μας επιχειρηματίες» η παρέμβαση του Α. Παυλίδη για τα μέτρα.

Την άποψη πως, «πρέπει να υπαχθούν και οι επιχειρήσεις της παλιάς πόλης στις πληγείσες. Να ανακηρυχθούν περιοχές πληγείσες και όχι μεμονωμένοι δρόμοι και να ελαφρυνθούν όλες οι επιχειρήσεις που μειώθηκε το κέρδος τους και βεβαίως να μην τους αφορά το ειδικό ανταποδοτικό τέλος» κατέθεσε ο Γ. Ζερβός, προτείνοντας το όριο να είναι 20% σε όλες τις επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές που περιλαμβάνουν την παλιά πόλη και την Ιπποκράτους.

«Από πέρσι είχαμε προτείνει τη λήψη μέτρων ανακούφισης συμπολιτών μας επιχειρηματιών, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Κάποια στιγμή υπήρξε παρόμοιο θέμα με το all inclusive» είπε η Κ. Μακρή, ενώ έκανε αναφορά «ορισμένους που βρήκαν ευκαιρία και κερδοσκόπησαν σε βάρος των προσφύγων…». «Υπάρχουν κι άλλες μικρές επιχειρήσεις πού είτε έκλεισαν το καλοκαίρι ή επλήγησαν και βρίσκονται στα χωριά. Τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να επεκταθούν στο σύνολο των μικρών επιχειρήσεων σε όλο το νησί».

«Δεν σας ακούει ο κόσμος διότι βιώνει ένα πρόβλημα και αντέχει τις δυσκολίες» είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στις παρατάξεις της μειοψηφίας, κύρια σε Ι. Ρούφα και Γ. Ζερβό. Θέλοντας να καταδείξει ότι, η φωνή της Κω ακούγεται, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου - μετά από πρόσκληση - «στα διεθνή φόρα» (λ.χ. Στρασβούργο για το μεταναστευτικό). «Δεν θα ξανασχοληθώ μαζί σας. Αν δεν λυθεί άμεσα από το κράτος το θέμα των μεταναστών, θα κάνουμε αυτό που είπε ο κ. Κανταρζής (ο Ν. Κανταρζής πρότεινε να φιλοξενούνται οι μετανάστες στον πολυχώρο «Σφαγείο»). Κάνετε ζημιά στην Κω και στους ανθρώπους της. Αρκετά ο πολιτικός πολιτισμός, οι προκλήσεις και οι προβοκάτσιες κατά των πολιτών της Κω. 250 000 ευρώ θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου, αυτά μπορεί να δώσει για να βοηθήσει όσους επιχειρηματίες επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Αλλά και αυτές οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με το νέο ανταποδοτικό τέλος» είπε, ενημερώνοντας πως, το 2016 θα δημιουργηθεί στο δήμο Γραφείο στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής για τα μέτρα, υπερψήφισε, όπως προαναφέραμε,  η παράταξη Παυλίδη μετά την παραδοχή του δημάρχου το 50% να γίνει 40%, σημειώνοντας πως, καλό είναι να ληφθεί υπόψη και η πρόταση Ζερβού.

 

Η πρόταση για τα τέλη

Στη «δύσκολη συγκυρία με ασύμμετρες όσο και σημαντικές παράπλευρες απώλειες για τα οικονομικά του Δήμου» αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Ευτέρπη Παπαχρήστου, ως εισηγήτρια των θεμάτων, σημειώνοντας πως, η απώλεια από τον προϋπολογισμό των 10.655.277,07 ευρώ ίδιων  εσόδων (ή 66.140.561,20 ευρώ σύνολο προϋπολογισμού) 3,5 εκατομμυρίων  ευρώ  από τα έσοδα  του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ σε ετήσια βάση και η δυσμενής οικονομική συγκυρία, επηρεάζουν την κύρια ροή εσόδων του Δήμου, «παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην προσπάθεια ανάταξης των οικονομικών του» όπως σημείωσε, τονίζοντας πως, «αυτές τις απώλειες πρέπει να αντικαταστήσουμε εν όλο ή εν μέρει  προκειμένου να διατηρήσουμε την ικανότητα του Δήμου να παράσχει το 2016 ποσοτικές αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές στους δημότες. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει με την επιβάρυνση του ισχύοντος τιμολογίου, τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Υποχρεωτικά λοιπόν, πρέπει να οδηγηθούμε σε αναπροσαρμογή τιμολογίων,  διεύρυνση φορολογητέας ύλης  που θα γίνει με την εισαγωγή ενός νέου τοπικού ανταποδοτικού τέλους, αλλά και την μείωση των δαπανών του Δήμου». Ανέφερε δε πως, «αν δεν υπήρχε η μείωση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ δεν  θα υπήρχε η ανάγκη αυτής της μικρής αναπροσαρμογής των ανταποδοτικών τελών», ενώ σημείωσε πως, τα δημοτικά τέλη πρέπει να αποκτήσουν σταδιακά ενιαίο τιμολόγιο. «Ο  δημότης  της Κεφάλου, του Ασφενδιού, της Καρδάμαινας του Πυλίου της Αντιμάχειας, πρέπει να έχει την ίδια ποσότητα αλλά και ποιότητα υπηρεσιών με τον Δημότη της Κω» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν πρόκειται  χαράτσι. Είναι ένα συμβολικό τέλος για τις περισσότερες  επιχειρήσεις  της Κω  που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού.

Ένα τέλος που επιστρέφει  πίσω με τη μορφή έργων και δράσεων. Γιατί  τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, δεσμευτικά, σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις , που στοχεύουν στη τουριστική ανάπτυξη , τα οφέλη της  οποίας  διαχέονται σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού και σε όλους τους επαγγελματίες. Δεν πρόκειται  για επιστροφή  του ΔΗΦΟΔΩ. Άλλωστε το ποσό που έχουμε προϋπολογίσει για να εισπραχθεί από το συγκεκριμένο τέλος, είναι το 1/8 των ετησίων  εσόδων του ΔΗΦΟΔΩ» είπε και πρόσθεσε: «Ο Δήμος μας από την έναρξη της κρίσης έχει υποστεί  την μείωση των εσόδων από τέλη παρεπιδημούντων και ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ  από το 2008 περίπου 7 εκ. ετησίως. Η  θέσπιση του νέου τέλους έρχεται να υποκαταστήσει πολύ μικρό μέρος της απώλειας και ταυτόχρονα να υπάρξει ένας νέος τρόπος επένδυσης αυτού του πόρου όπου θα χρηματοδοτεί κάθε χρόνο συγκεκριμένα αναγκαία δημοτικά έργα  όπως αυτά που προτείναμε.

Είναι λογικό να δημιουργηθούν κάποιες αντιδράσεις  όπως  αυτές που παρατηρούνται σε κάθε νεωτερισμό. Δεν συνιστά βάρος αλλά μια προσπάθεια  να περάσει ο Δήμος σε μια νέα  μορφή  συνεργασίας  με τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα  το νησί μας  και που πρέπει να συμμετέχουν στο βάρος της ανάπτυξης του τόπου, όπως γίνεται σε όλους  τους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου».             

Αναλυτικά τα τέλη

ΤΕΛΗ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ  ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τον διαμορφωθέντα Π/Υ έτους 2015 έως 30/9/2015 και την εκτίμηση  εισπράξεων της υπηρεσίας, τα έσοδα για την υπηρεσία  εκτιμούνται στο ποσό των 4.774.000,00 ευρώ. Οι συνολικές  δαπάνες του 2015 προϋπολογίζονται στο ποσό των 5.624/472,00 ευρώ. Η διαφορά  των 503.000,00 ευρώ που υπάρχει καλύπτονται για το 2015 από τη διάθεση  ποσοστού των εσόδων των εισπραττόμενων τελών  διαμονής Παρεπιδημούντων και επί τον εκδιδομένων λογαριασμών. Για το 2016 τα αναμενόμενα έσοδα με βάση τους ισχύοντες  συντελεστές είναι 5.240.086,00 ευρώ ενώ οι εκτιμώμενες δαπάνες 6.163.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με τα έσοδα και τις δαπάνες προκύπτει διαφορά  για την υπηρεσία 960.214,00 ευρώ η οποία  για να καλυφθεί προτείνουμε αλλαγή στις κατηγορίες και καθορισμό νέων συντελεστών.

Τα αναμενόμενα έσοδα σύμφωνα με τους νέους συντελεστές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 6.162.913,38 ευρώ  ποσό που καλύπτει τις εκτιμώμενες δαπάνες.

Οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κατηγορίες  των συνδημοτών μας είναι:

Για  ευπαθείς  κατηγορίες  συνδημοτών  μας,  προτείνουμε: 

  • Μείωση κατά ποσοστού 50% στις ανωτέρω διαμορφούμενες τιμές για κύριες κατοικίες που χρησιμοποιούνται από άτομα των παρακάτω κατηγοριών: Πολύτεκνες οικογένειες όπου το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ΑμεΑ με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 12.000,00 ευρώ.
  • Πλήρη απαλλαγή για: Με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 12.000,00 ευρώ. Πολύτεκνοι με άνω των τριών ανήλικων παιδιών και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 12.000,00 ευρώ. Άποροι και με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 5.000,00 ευρώ. Εκκλησιαστικά Κτήρια (Ιδιόχρηση).Κτήρια Στέγασης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Όσοι συνδημότες μας εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες,  οφείλουν κάθε χρόνο να αποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να δικαιούνται τις συγκεκριμένες μειώσεις, προσκομίζοντας, είτε βεβαιώσεις από τους αρμόδιους συλλόγους και υπηρεσίες, συνοδευόμενες από υπεύθυνες δηλώσεις όπου απαιτείται ,είτε εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου μας σύμφωνα με τα παρακάτω δικαιολογητικά.

 

ΦΟΡΟΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ  ΧΩΡΩΝ

Τα  αναμενόμενα έσοδα για το 2015, που προέρχονται μόνο από την Δημοτική ενότητα Κω είναι 427.974,66 ευρώ. Προτείνεται η επέκταση του φόρου και στις άλλες Δημ. Ενότητες με συντελεστή για τους στεγασμένους χώρους 0,09 ευρώ και για μη στεγασμένους 0,05 ευρώ. Αφήνοντας σταθερό το φόρο στην Δημ. Ενότητα Κω και επιβάλλοντας στις άλλες δημ. Ενότητες φόρο ποσού 0,09 ευρώ τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται στις 512.809,29 ευρώ. Τα επιπλέον έσοδα 84.434,63 ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση των κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης των σχολείων.  

 

ΤΕΛΟΣ  ΑΚΙΝΗΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ο συντελεστής του ΤΑΠ πρέπει να είναι ενιαίος για όλη τη περιφέρεια του δήμου και καθορίζεται από 0,25%0  μέχρι 0,35%0. Τα έσοδα του τέλους αυτού διατίθενται υποχρεωτικά και κατά ποσοστό 50% για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ακινήτων και το άλλο 50% για  την κάλυψη άλλων αναγκών.

Προτείνεται:

Ο καθορισμός του συντελεστή 0,35%0 για όλες τις Δημ. Ενότητες και ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών που θα λαμβάνονται υπόψη για τις περιοχές όπου δεν έχουν καθοριστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (για όλες τις δημ. Ενότητες)

 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ  ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ  ΓΑΜΟΥ

Προτείνεται η διαφοροποίηση του τέλους ως εξής:

Για μόνιμους κατοίκους Κω 50 ευρώ

Για αλλοδαπούς και μη μόνιμους κατοίκους Κω: Κατά τις καθορισμένες ημέρες της εβδομάδας σύμφωνα με την απόφαση δημάρχου που είναι Τετάρτη και Παρασκευή και εντός του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού το ποσό των 100,00 ευρώ. Κατά τις λοιπές εργάσιμες ημέρες και εντός του ωραρίου το ποσό των 150,00 ευρώ και κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς και τις ώρες μη υποχρεωτικής απασχόλησης του προσωπικού το ποσό των 250,00 ευρώ.

Τα  εκτιμώμενα έσοδα από τους γάμους το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 54.000,00 ευρώ το ίδιο και οι δαπάνες οι οποίες προβλέπουν υπερωριακή απασχόληση, αναμνηστικά, συντήρηση και διαμόρφωση ειδικού χώρου για την τέλεση γάμων.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 0,5%

 

Βάση του άρθρου 7 του Ν.1080/1980 επιβάλλεται επί των ακαθαρίστων εσόδων των:

α) Κάθε  είδους,  μορφής  και  ονομασίας  καταστημάτων  στα  οποία  πωλούνται  για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος.

β)  Ζυθοπωλείων και μπαρ.

γ) Κέντρων  διασκέδασης  και  των  καταστημάτων  των  πιο  πάνω  περιπτώσεων  που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .

Επίσης το τέλος αυτό επιβάλλεται σε ποσοστό 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των νυκτερινών κέντρων (καμπαρέ, νάιτ κλάμπ, κοσμικές ταβέρνες κ.λ.π.). Σύμφωνα με το Ν. 2539/97  παρέχεται η δυνατότητα επιβολής με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων όπως:

α) Τουριστικών ειδών. β. Ειδών λαϊκής τέχνης. γ. Ενθυμίων και δώρων. δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία. ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους. στ. Ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας». ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ. η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προτείνεται η επιβολή αυτού του τέλους στα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας στο Δήμο της Κω  (ανεξαρτήτως της κύριας έδρας του) από κάθε πρόσωπο που θεωρείται ως επιτηδευματίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

Οι επιτηδευματίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Στην 1η Κατηγορία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 5*

Στη 2η Κατηγορία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 4*

Στην 3η Κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιτηδευματίες που άμεσα επωφελούνται από το τουριστικό προϊόν πλην των περιπτώσεων της 1ης κατηγορίας. Συγκεκριμένα σε:  Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου. Ξενοδοχεία τύπου Motel ή bungalows. Ξενοδοχεία με την μορφή επιπλωμένων διαμερισμάτων. Χώρους οργανωμένης κατασκήνωσης (camping). Ξενώνες. Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες. Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επιπλωμένα διαμερίσματα.

Κέντρα Παραθερισμού και Διακοπών Αλλοδαπών, που ιδρύονται με άδεια του ΕΟΤ.

Κάθε  είδους,  μορφής  και  ονομασίας  καταστημάτων  στα  οποία  πωλούνται  για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος. Ζυθοπωλείων και μπαρ. Κέντρων  διασκέδασης  και  των  καταστημάτων  των  πιο  πάνω  περιπτώσεων  που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Τουριστικών ειδών. Ειδών λαϊκής τέχνης. Ενθυμίων και δώρων.

Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους. Ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας». Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Στην 4η Κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι επωφελούνται έμμεσα ή σε μικρότερο βαθμό από τον τουρισμό, δηλαδή οι λοιπές κατηγορίες επιτηδευματιών του νησιού. Δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό τότε οι λοιπές αυτές κατηγορίες επιτηδευματιών επωφελούνται είτε άμεσα με αύξηση του κύκλου εργασιών τους λόγω της ύπαρξης των τουριστών είτε έμμεσα, εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις των άλλων κατηγοριών. Ο δείκτης τουριστών ανά μόνιμο κάτοικο είναι περίπου 25-30 προς ένα, γεγονός που καταδεικνύει την πρόδηλη συνεισφορά τους στην αύξηση του κύκλου εργασιών.

Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι κάτωθι: Επενδυτές σε αγορές τίτλων, δεδομένου ότι δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Εισοδηματίες από αστικά ακίνητα. Δημοτικές Επιχειρήσεις

Το τέλος υπολογίζεται με την εφαρμογή συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο επιτηδευματίας, ήτοι:

1η κατηγορία: συντελεστής 0,17%

2η κατηγορία, συντελεστής 0.15%

3η κατηγορία, συντελεστής 0,125%

4η κατηγορία, συντελεστής 0.07%. 

Όταν ο επιτηδευματίας ασκεί μικτή δραστηριότητα η οποία εμπεριέχεται και σε παραπάνω από μια κατηγορίες, τότε το τέλος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας για τα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών, τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος υπολογίζονται σε:

Κατηγορία ΕπιτηδευματίαΣυντελεστής επί των ακαθάριστων εσόδωνΑκαθάριστα ΈσοδαΑναμενόμενα Έσοδα
1η0,17%70.000.000,00119.000,00 €
2η0,15%18.000.000,0027.000,00 €
3η0,125%200.000.000,00250.000,00 €
4η0,07%250.000.000,00175.000,00 €
Σύνολο571.000,00 €

Οι εκτιμώμενες δαπάνες, οι οποίες καταμερίζονται στο σύνολο του Δήμου, υπολογίζονται σε

                       

Α.Α.ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ
1Τουριστική Προβολή Δήμου Κω100.000,00
2Ανάπλαση περιοχής Κρητικών – Β’ φάση50.000,00
3Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και οδού προσπέλασης πεζών στην πλατεία Τιγκακίου50.000,00
4Κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός στην ευρύτερη περιοχή Μαρμαρίου (περιοχή Αγκιναρωπή έως κεντρική οδό)55.000,00
5Ανάπλαση παλαιού πυρήνα Μαστιχαρίου - Πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμός οδών στο πυκνοδομημένο τμήμα οικισμού Μαστιχαρίου58.000,00
6Ηλεκτροφωτισμός οδών Δ.Κ. Κεφάλου  & φωτισμός νήσου Αγίου  Νικολάου100.000,00
7Ανάπλαση κεντρικής πλατείας και παραλιακού μετώπου Δ.Κ. Καρδάμαινας58.000,00
8Προστασία και αντιμετώπιση διαβρωμένων ακτών στο Δήμο Κω, μήκους ακτογραμμής 500Μ και κατασκευή ΣΠΑΑ.50.000,00
9Μελέτη αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης σε ακτές της νήσου50.000,00
 ΣΥΝΟΛΟ571.000,00

 



 

Η καταψήφιση και οι λόγοι  

 

Καταψήφισε το σύνολο των νέων τελών η Ι. Ρούφα, με βάση την αρχή πως, «η πολιτική δεν είναι αριθμοί, αλλά στάση». Χαρακτήρισε «ληστρικό» το τέλος για τον τουρισμό, εκτίμησε πως, προαναγγέλλεται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καυτηρίασε το γεγονός της έλλειψης διαβούλευσης κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι, «έχει μια λογική του ισχυρού απέναντι στον αδύναμη» και ακόμα πως, «η πολιτική της είναι αποκρουστική» για να καταλήξει λέγοντας πως, «οι πολίτες περίμεναν ένα χέρι βοήθειας».

Την περιστολή των δαπανών των Υπηρεσιών ζήτησε ο Γ. Ζερβός, κάνοντας αναφορά σε παλιά πρόταση Μυλωνά ως επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ελπίδας» που μιλούσε για «ανακοστολόγηση υπηρεσιών». Αναφέρθηκε στην κατ’ εξακολούθηση μη καταμέτρηση των πραγματικών τ.μ. των ξενοδοχειακών μονάδων, στα τρενάκια του δήμου που δεν λειτουργούν ώστε να αποφέρουν έσοδα. «Είναι μνημειώδης η μεθοδολογία σας» είπε για την πρόταση των μέτρων, καυτηριάζοντας κι αυτός με τη σειρά του την έλλειψη διαβούλευσης. Όσο για τα έργα που – όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή - θα γίνουν από το τουριστικό τέλος, εκτιμά πως «γίνεται ευθεία παράβαση του πνεύματος του φόρου, δεν είναι αναπτυξιακά. Πέραν του ότι, ο φόρος είναι της ίδιας λογικής του ΔΗΦΟΔΩ». Για τα τέλη παρεπιδημούντων, αφού τα χαρακτήρισε ως «ορισμό της διαφυγής εσόδων», πάλι αναφέρθηκε σε μελέτη της Σ.Ε. σύμφωνα με την οποία, ο τζίρος στο νησί είναι γύρω στα 300 εκ. ευρώ, «τη στιγμή που έχουμε τεράστιες  τρύπες στον προϋπολογισμό». Ζήτησε απόσυρση του θέματος για τον τουριστικό φόρο, προκειμένου να συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους επιτηδευματίες. Τέλος, για το θέμα των γάμων, έκανε λόγο για «απευθείας πριμοδότηση μεγάλων ξενοδοχείων».

Η Κ. Μακρή ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στην κυβέρνηση «η οποία έρχεται να αποτελειώσει ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν οι προηγούμενοι» και «οδηγεί τους δήμους να προβούν σε επιβολή φόρων και αύξηση τελών», την οποία συνέδεσε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, η οποία επικαλείται την ανάγκη έργων μέσω της ανταπόδοσης. «Δεν είναι το ποσό που θα δώσει ο δημότης, όσο μικρό κι αν είναι, αλλά η λογική της αύξησης που του επιβάλλετε τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα μειώνεται. Τα ανταποδοτικά τέλη που συζητάμε σήμερα, είναι συνυφασμένα με την πορεία του προϋπολογισμού. Δεν έχετε παρεκκλίνει ούτε εσείς ούτε οι προηγούμενοι από αυτό που σας επιτάσσει κάθε φορά η κεντρική διοίκηση» είπε. Όσο για τα τέλη στους γάμους, εξέφρασε τη θέση πως «πάμε σε πλήρη εμπορευματοποίηση». Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί η δημοτική αρχή δεν συντάσσεται με την πρόταση που έχει καταθέσει η παράταξή της για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%. Κατέληξε λέγοντας: «Όταν το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 50%, ακόμα και να διατηρείς τα ίδια τέλη, είναι αύξηση».

Από την πλευρά του ο Α. Παυλίδης δήλωσε «δεν ψηφίζω τα τέλη και αυτό διότι, διαφωνώ απόλυτα με την διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Είναι δυνατόν σε νησιά που ο πλούτος τους δυσκόλως καταμετράται…. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε τις κεκαλυμμένες επιφάνειες, κυρίως ξενοδοχειακές και να έχουμε ανάγκη να φορολογήσουμε τους μικρούς; Είναι δυνατόν ο δήμος που είναι ο μεγαλύτερος τσιφλικάς, να έχει ανάγκη επιβολής φόρου; Είναι απαράδεκτες οι προτάσεις. Δεν την βλέπω καλά την πρότασή σας για το τέλος του τουρισμού. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταποδοτικός… θα πέσει…». Όσο για το ότι, η εταιρεία που θα αναλάβει το αεροδρόμιο δεν υποχρεούται να πληρώνει δημοτικά τέλη, πρότεινε να γίνει συνεννόηση για να πληρώνει. «Ό,τι εμείς υφιστάμεθα στις άλλες πόλεις (φορολογία εις τον επισκέπτη μικρού ποσού υπέρ των δήμων), να το εφαρμόσουμε κι εμείς. Ας το τολμήσουμε και αν υπάρχει νομοθετικό κενό, υπάρχει η βουλή… Δεν συμφωνώ με τη διαδικασία που ακολουθήσατε. Αποφύγατε την διαβούλευση με τους επαγγελματο-επιχειρηματίες. Από άλλες πηγές να αντλήσουμε τα 500.000 ευρώ. Άμα δεν μπορούμε να βγάλουμε σ’ αυτή την Κω, ο τσιφλικά της Κω, ο δήμος της Κω, αυτά τα λεφτά, το τις πταίει θα πάρει άμεση απάντηση. Είναι απαράδεκτο, ένα τέτοιο θέμα που είναι μία καινοφανής κίνηση, να γίνεται στο σκότος και στο έρεβος, εν αγνοία των άμεσα ενδιαφερομένων».  

 

Αναταραχή από την παρουσία του ΕΒΕΔ

 

Στην προσπάθειά του ο πρόεδρος να αναγνώσει την επιστολή του Παραρτήματος Κω του Επιμελητηρίου, αντέδρασε ο δήμαρχος αποχωρώντας της αιθούσης, διαμαρτυρόμενος για την έκφραση της επιστολής «διαμηνύουμε στον δήμο…». Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ Στέργιος Γιαλλίζης, χαρακτήρισε «παραμυθάκι» την εισήγηση της αντιδημάρχου και παράνομο το τέλος για τον τουρισμό. Καυτηρίασε το γεγονός πως δεν συζητήθηκε το θέμα με τους επιχειρηματίες, ανέφερε το αντίξοο, από τη μία τα μέτρα και από την άλλη ο φόρος, ενώ δήλωσε πως, «υπαίτιοι για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ είναι οι δήμοι που δεν συζητούσαν για την αναμόρφωσή του». Αναρωτήθηκε, πού πήγαν τα λεφτά του ΔΗΦΟΔΩ, τονίζοντας πως «έμμεσα πάτε να επιβάλλετε ένα νέου τύπου ΔΗΦΟΔΩ. Θα σταθούμε απέναντι σε όποιο είδος φόρου επιβάλλετε. Απαράδεκτο να διαχωρίζετε τους επιχειρηματίες σε δύο ταχύτητες. Είμαστε κοντά στον δήμο να τον βοηθήσουμε, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Αλόγιστη και αδιαφανής η διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ από τους δήμους. Θα εξαντλήσουμε κάποιο μέσο ενάντια σε οποιοδήποτε φόρο θέλετε να επιβάλλετε».

Τη συζήτηση του θέματος έκλεισε ο δήμαρχος, λέγοντας επιγραμματικά πως, πέρσι δεν αυξήθηκε κανένα τέλος, το 50% του ΔΗΦΟΔΩ πήγαινε στην καθαριότητα, φέτος δόθηκαν 1600 ευρώ για κάθε σχολείο από τους ΚΑΠ της τρίτης κατανομής, τα έτη  ‘12, ‘13 και ‘14 δεν εισπράχτηκαν τέλη κοινοχρήστων χώρων. (Έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί που δεν πλήρωσαν και αν προκληθώ θα τους ανακοινώσω, είπε), ενώ προχώρησε σε αλλαγή του τέλους για τους γάμους, λέγοντας πως, οι δημότες Κω θα πληρώνουν 50 ευρώ και κλιμακωτά θα μπει τέλος για τους τουριστογάμους.

 

Zogas_dimitris