Πολιτική Πεμ 12 Νοε 2015

«Άνοιξε» ο ΔΗΡΑΣΚ, χωρίς να το γνωρίζουν ούτε καν μέλη του διοικητικού του συμβουλίου!!!

Βροντερό «όχι» και από το «Όραμα» για τη δημιουργία hot spot στην Κω

Καταψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016

 

 

Μπορεί, ακόμα και δημοσιογραφικά, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Κω – κύρια τα τελευταία χρόνια - να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (είναι εκ των προτέρων γνωστές οι απόψεις και οι θέσεις των παρατάξεων για τα σημαντικά τουλάχιστον θέματα), αλλά  τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ή οι ανακοινώσεις, δεν παύουν να προκαλούν είτε το κοινό αίσθημα, είτε τη νοημοσύνη μας, ακόμα και να μας ξαφνιάζουν ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε και η συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (10/11/2015), όπου, τόσο το μεταναστευτικό ζήτημα όσο και ο ΔΗΡΑΣΚ, «έκλεψαν» την παράσταση.

Και τα δύο θέματα «πυροδοτήθηκαν» από τη δημοτική αρχή. Το μεν πρώτο διότι, ο δήμος παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την κυβερνητική ασάφεια ή ανετοιμότητα ή ανεπάρκεια, αλλά και την ευρωπαϊκή ύποπτα (ή ξεκάθαρα) διφορούμενη στάση, υποδαυλίζει έμμεσα αντιδράσεις, «χαϊδεύοντας» τους αντιδρούντες. Το δε δεύτερο διότι, «έτσι ξαφνικά» άνοιξε η δημοτική τηλεόραση!!! Και, φευ, για να μεταδώσει το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων. Σαφώς διόλου τυχαία ούτε η επιλογή του χρόνου, ούτε η έλλειψη ενημέρωσης ακόμα και των μελών του διοικητικού του συμβουλίου (μόνο των άλλων παρατάξεων υποθέτουμε).

Πάντως, ακόμα και στη συνεδρίαση όπου τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, η πρόεδρος του Μέσου απάντησε στα μισά, ο δε δήμαρχος, λαλίστατος άλλες φορές, δεν είπε κουβέντα. Και όλα αυτά, ενώ η δικαστική διαδικασία μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων βρίσκεται σε εξέλιξη… Κατ’ εκτίμηση, μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται νέος δικαστικός γύρος.

 

Όχι στο hot spot και από το «Όραμα»…

Το «ενδιαφέρον», λοιπόν, ξεκίνησε όταν μετά την αναφορά του δημάρχου στις συναντήσεις που είχε για το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό (το θέμα φιλοξενείται στις σελίδες 12 και 13), ο εκτελών χρέη επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Βασιλειάδης (η κα Ρούφα έλλειπε εκτός Κω) δήλωσε πως η παράταξή του τάσσεται κατά της δημιουργίας hot spot στην Κω λόγω του τουρισμού, αφού υπάρχουν νησιά, όπως η Λέρος και η Κάλυμνος, που θέλουν αυτές τις δομές. Προκειμένου δε να ισχυροποιήσει αυτή την άρνηση, έτεινε χείρα συμπαράστασης στη δημοτική αρχή, λέγοντας πως, «με οποιοδήποτε κόστος, ό,τι χρειάζεται, να βοηθήσουμε κύριε δήμαρχε. Ό,τι κινητοποιήσεις χρειαστούν να τις κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, διότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα» και στη συνέχεια ανέφερε νούμερα που αφορούν στη μείωση του τουρισμού στο νησί.

Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Παυλίδης, αφού σημείωσε πως, την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας την έχει αποκλειστικά η κεντρική διοίκηση και είναι νομοθετημένα, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία στην Κω σημείου φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών «για να αποφύγουμε τα συμβάντα του θέρους που πέρασε, τα οποία και τους ίδιους δεν ωφέλησαν αλλά και τον τόπο ζημίωσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας «να συνεννοηθούμε οι παρατάξεις πώς θα αντιμετωπίσουμε το μη αποτρεπόμενο φαινόμενο. Αν ο Ερντογάν νομίζει πως πρέπει να ανοίξει τις πόρτες, δεν μας σώσει τίποτε. Αν οι συνεννοήσεις στο παρασκήνιο οδηγήσουν κάπου αλλού, θα ‘χουμε κάποια ανησυχία». 

Την άποψη πως, «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δείξουμε δείγμα συνεργασίας και καλής θέλησης» εξέφρασε ο Γιάννης Ζερβός, σημειώνοντας πως θέματα όπως η σίτιση, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα έχει θέσει ο δήμαρχος, δεν αφορούν στον δήμο. «Οφείλαμε να δείξουμε συνεργασία να πάμε με άλλη πολιτική και αφού κάναμε ό,τι έπρεπε να είχαμε κάνει, να λέγαμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αντ’ αυτού, συντηρούμε ρητορικές οι οποίες φλερτάρουν με την ακροδεξιά». Τέλος, απευθυνόμενος στον Σ. Βασιλειάδη είπε: «Λυπάμαι κύριε Βασιλειάδη, γιατί το Όραμα είχε άλλη προσέγγιση μέχρι πρότινος. Θέλατε να βρείτε ένα χώρο προσωρινής παραμονής. Σήμερα ακούμε εντελώς διαφορετικά πράγματα».

«Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ούτε ανθρωπιστικό ούτε θρησκευτικό» είπε η Κική Μακρή, κάνοντας λόγο για «διαχείριση του αποτελέσματος μιας πολιτικής που λίγο λίγο την ποτίζετε», ενώ επανέλαβε τα αίτια που προκαλούν την προσφυγιά. «Θα πάρουμε μέτρα προκειμένου να σταματήσουμε τους πολέμους, τη βία και τη φτώχεια ή απλά θα διαχειριζόμαστε το αποτέλεσμά τους και το πού θα βάλουμε τους πρόσφυγες;» ρώτησε. Επανέλαβε δε πως, η παράταξή της δεν συμφωνεί με τα hot spots και πως, με κονδύλια της Ε.Ε. οι πρόσφυγες πρέπει άμεσα να φεύγουν από τον τόπο που έρχονται και να μεταβαίνουν στον τόπο προορισμού, χωρίς να υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί, τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, κ.λ.π.  «Πρέπει το χόρτο να ξεριζωθεί από τη ρίζα του και όχι απλά να το κουρέψεις πάνω – πάνω» κατέληξε.

 

Αντιδράσεις για το «άνοιγμα» του ΔΗΡΑΣΚ

Ο κ. Βασιλειάδης κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι, συνεχίζει να δρα αυθαίρετα, χαρακτήρισε παράνομη τη μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου από τον ΔΗΡΑΣΚ, αφού δεν υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μέσου και χωρίς τους νόμιμους εργαζόμενους. Έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, δηλώνοντας πως, «δεν θα επιτρέψουμε την λειτουργία του χωρίς τους νόμιμους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημοκρατική λειτουργία», ενώ έκανε μνεία του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου (ποινές που θα επιβάλλει για την παράνομη λειτουργία του).

«Ως μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣΚ τώρα πληροφορούμαι ότι μεταδίδεται η συνεδρίαση στην οποία μετέχουμε» δήλωσε λιτά και με νόημα ο κ. Παυλίδης. 

Συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε ο Γιάννης Ζερβός για τον ΔΗΡΑΣΚ, όπως λ.χ. ποιος αποφάσισε να ανοίξει μέσα σε ένα απόγευμα, αν εκπέμπει νομίμως και από πού.   

Σειρά ερωτημάτων έθεσε και η κα Μακρή, όπως, εάν συνεδρίασε το διοικητικό του συμβούλιο για να λάβει την απόφαση επαναλειτουργίας του, εάν ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με ποιο «νέο» προσωπικό λειτουργεί και με τι είδους συμβάσεις, ποια είναι η έδρα του.  

«Είχαμε δεσμευτεί ότι ο ΔΗΡΑΣΚ θα παραμείνει στους Κώους που τόσα χρόνια πληρώνουν για τη συγκεκριμένη συχνότητα. Έτσι λοιπόν, ανακοινώνω απόψε ότι αρχίζει ο ΔΗΡΑΣΚ να εκπέμπει μεταδίδοντας το σημερινή δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι το απόγευμα, γι’ αυτό δεν είστε ενημερωμένος κύριε Παυλίδη, επικοινωνούσαν με την Digea οι τεχνικοί για να καταφέρουμε να έχουμε αυτή τη μετάδοση. Υπήρχε περίπτωση και να μην γίνει. Δεν το γνωρίζαμε πριν. Ξεκινάμε με πάρα πολύ μικρά βήματα, εκπληρώνοντας όμως την υπόσχεση για τη λειτουργία του Σταθμού μεταφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία στους συμπολίτες μας» είπε η πρόεδρος του δ.σ. του ΔΗΡΑΣΚ Βάσω Παντελίκιζη, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου «που μέχρι αυτή την ώρα μας παρέχουν τη βοήθειά τους», έδωσε τις εξής απαντήσεις: «Η έδρα της επιχείρησης είναι αυτή που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, στο νέο γήπεδο. Εκπέμπουμε νομιμότατα, η συχνότητα υπήρχε, δεν την έχασε ποτέ ο ΔΗΡΑΣΚ, με το ΕΣΡ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός κι αν θέλετε να δημιουργήσετε εσείς κάποιο πρόβλημα».   

 

Καταψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016

Αναμενόμενη η καταψήφιση του προγράμματος εκτελεστέων έργων του δήμου Κω για το 2016 από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, (η παράταξη του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισε παρούσα).

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών Έφη Αναγνωστίδου, η οποία δέχτηκε τα εύσημα από το σύνολο των παρατάξεων (οι σχετικοί πίνακες φιλοξενούνται στις σελίδες 5, 6 και 7), ενώ την πολιτική εισήγηση ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, αποτέλεσμα της οποίας είναι ο δραστικός περιορισμός των διαθέσιμων πόρων για την κατασκευή έργων, με επιστέγασμα την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. «Είναι πια προφανές ότι, οι μόνες δυνάμεις που μπορούμε να στηριχθούμε ως δήμος και ως κοινωνία είναι οι δικές μας» είπε χαρακτηριστικά. Όμως εκτιμά πως, παρά το δυσμενές κλίμα, «καταφέραμε με αρκετά μεγάλη προσπάθεια, να υλοποιήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτά που είχαμε προγραμματίσει για το 2015, βάζοντας τις βάσεις για ακόμα αποτελεσματικότερη λειτουργία το 2016».

Ως σημαντικά στοιχεία που χαρακτήρισαν την πολιτική στόχευση της δημοτικής αρχής πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος, ανέφερε τα παρακάτω:

  • Ο σχεδιασμός ενώπιον της κοινωνίας και των πολιτών. Ήτοι, λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και ουσιαστική συζήτηση με τους πολίτες για τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων.
  • Η βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις.
  • Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε κάθε δημοτική κοινότητα χωρίς σε καμία περίπτωση να μπαίνουμε στην λογική να αναφέρουμε δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές υλοποίησης.
  • Η προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάπτυξης με κατεύθυνση των διατιθέμενων πόρων σε περιοχές που παρουσιάζουν υστέρηση.
  • Η προτεραιότητα στα έργα του ΕΣΠΑ που κλείνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το δυνατόν λιγότερα προβλήματα μια που ο σχεδιασμός της προηγούμενης περιόδου δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε.

«Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος να εντάξουμε έργα μεγαλύτερης κλίμακας» είπε, σημειώνοντας πως, τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα και «αφού το 2015 έγιναν θετικά βήματα για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Καρδάμαινας και την βιοτεχνική ζώνη της πόλης Κω, συνεχίζουμε με συγκεκριμένη στόχευση και το 2016, έχοντας επίγνωση των θεσμικών δυσκολιών αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου».

Σημείωσε πως, το 2016 για πρώτη φορά από την δημιουργία του ενιαίου δήμου στο νησί, οι δημοτικές κοινότητες έχουν αποκεντρωμένους πόρους που αυτές αποφάσισαν που και σε ποια έργα θα διαθέσουν και πως αυτό αποτελεί «μία εξόχως συμβολική κίνηση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων». Κατέληξε λέγοντας πως, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει τεράστιο και δυσανάλογο βάρος στην προσπάθεια οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας και τα περιθώρια που έχει, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ανάπτυξη είναι ελάχιστα. Έτσι βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις που πρέπει από κοινού να πάρουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που κατακτήσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Οι αποφάσεις αυτές έχουν όμως και ένα οικονομικό αντίκρισμα που αυτή την περίοδο φαντάζει δυσβάστακτο μπροστά στα τόσα άλλα που καλείται κάθε πολίτης να δώσει στο κράτος χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να ελέγξει την ανταποδοτικότητα αυτών που πληρώνει.

Το μεγάλο στοίχημα πια για το σύνολο της κοινωνίας και για το δήμο της Κω είναι η δημιουργία μίας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα βασίζεται στις αρχές της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να σταθούμε σίγουροι στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον που αξίζει στους πολίτες και το νησί της Κω».     

 

Οι αντιδράσεις της μειοψηφίας

Όλεθρο χαρακτήρισε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων ο Σ. Βασιλειάδης, τονίζοντας πως, οι κοινότητες διαχειρίζονται τις πάγιες εντολές της δημοτικής αρχής. Πρότεινε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία, κ.α.

Ο Α. Παυλίδης αναφέρθηκε στο «καρά γιαπί» στο Ζηπάρι (ζήτησε αποχαρακτηρισμό του και αξιοποίησή του), στην έλλειψη σχεδιασμού του δρόμου προς το Ασκληπιείο (το έχει θέσει αρκετές φορές), στην ανάπλαση της χερσαίας ζώνης πίσω από τη ΔΕΗ, στο λιμάνι της Κεφάλου, κ.α. «Περιμέναμε κάτι άλλο. Δηλώνουμε παρόντες, ελπίζοντας μέρος τουλάχιστον των πιστώσεων να καλυφθεί» κατέληξε.

Πλασματικό χαρακτήρισε το ΠΕΕ ο Γ. Ζερβός, αφού, όπως επεσήμανε, το ποσοστό υλοποίησης των έργω το 2015 είναι κάτω από το 50%, χαρακτηρίζοντας το ως «πολιτικό Βατερλό του δήμου», ενώ εκτιμά πως, οι αναπλάσεις δεν αποτελούν αναπτυξιακό έργο.

Τέλος, τη θέση πως και το ΠΕΕ για το 2016, είναι προσαρμοσμένο στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια που αποτελούνται από κουτσουρεμένους ΚΑΠ, αβέβαια ΕΣΠΑ και την αδυναμία είσπραξης των τοπικών τελών και φόρων, ελέω φτώχιας αλλά και «χαρισμάτων» στους μεγάλους,  εξέφρασε η Κ. Μακρή. «Ο στενός κορσές που σφίγγει το λαό της Κω δεν χωρά τέτοιου είδους έργα που εμείς προτείνουμε. Με μεγαλοϊδεατισμούς και ωραίες παρουσιάσεις δεν μπορείτε να αποφύγετε την αποκάλυψη που γίνεται στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα. Το ΠΕΕ όχι μόνο δεν διαφέρει από τα προηγούμενα, αλλά γίνεται και πιο αντιλαϊκό αφού δεν προσθέτει έργα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων».   

Να αναφέρουμε ότι, ο δήμαρχος, μετά από σχετική αναφορά συναδέλφων του, ανέφερε πως, ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του «ΑΚΤΑΙΟΝ» θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2015 και πως, η αξιοποίηση των λουτρών (άγιος Φωκάς) στόχος είναι να γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

 

Zogas_dimitris