ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

EVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Τρι 9 Φεβ 2016

Διαφοροποίηση Ν. Μυλωνά: Όχι στο δημοψήφισμα

 

Αναμενόμενος ο επεισοδιακός χαρακτήρας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κω την Δευτέρα 8/2/2016, μετά τα - πρωτοφανή για την Κω – γεγονότα στο Πυλί, όπου συνεπλάκησαν ΜΑΤ με πολίτες με αφορμή την κατασκευή hot spot σε πρώην στρατόπεδο της περιοχής. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίου και αρκετοί κάτοικοι.

Η Ιωάννα Ρούφα πρότεινε την απόσυρση όλων των θεμάτων της  συνεδρίασης (είχε αποστείλει σχετική επιστολή** προς τον πρόεδρο του δημ. συμβ.), αιτούμενη στο Σώμα να συζητήσει αποκλειστικά το μεταναστευτικό προκειμένου  να ενημερωθεί ο κωακός λαός  «για τη θέση της δημοτικής αρχής και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό». Με την θέση της συμφώνησε ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος σχολιάζοντας τα γεγονότα με τα ΜΑΤ, αφού τόνισε πως, εκτελούσαν εντολές, επέρριψε ευθύνες τόσο στους κυβερνητικούς παράγοντες όσο και στους τοπικούς. Την πρόταση να συνεδριάσει το Σώμα κεκλεισμένων των θυρών και σε δυο ημέρες να συνεδριάσει εκ νέου μαζί με την Επιτροπή Διαβούλευσης, κατέθεσε ο Γιάννης Ζερβός, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο τον διχασμό της κοινωνίας και καταδικάζοντας την αλόγιστη χρήση βίας των ΜΑΤ. Η Κική Μακρή, επανέλαβε τη θέση της παράταξής της, δηλαδή, όχι στα hot spot όπου διαχωρίζονται οι άνθρωποι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι, η θέση αυτή ταυτίζεται με την τακτική της δημοτικής αρχής την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη. Όμως, με δεδομένες τις καταστάσεις, συμφωνεί στη δημιουργία μιας αξιοπρεπούς δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση για συζήτηση του θέματος.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της δημιουργίας hot spot. Αναφέρθηκε σε «απόντες από τους αγώνες», οι οποίοι όπως τόνισε, δεν δικαιούνται δια να ομιλούν, ενώ καταφέρθηκε κατά των ένστολων οι οποίοι «προκαλούν ασύστολα και χτυπούν όποιον βρουν μπροστά τους». Προχωρώντας παραπέρα, είπε πως, «όλα αυτά τα δημιούργησαν ή τα έστησαν άνθρωποι οι οποίοι φοβάμαι μη τυχόν και θέλουν και θύματα στην Κω».  Άφησε δε υπονοούμενα για «προβοκάτσια», λέγοντας «είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβοκάτσια στηθεί από οποιοδήποτε μηχανισμό για να κατηγορηθεί ο δήμος της Κω στο επόμενο διάστημα». Για το λόγο αυτό, συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Τέλος, ενημέρωσε το Σώμα ότι, έχει ήδη δώσει οδηγίες για την διερεύνηση της δυνατότητας διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος και ζήτησε αποδοχή της πρότασής του.

Την άποψη ότι, ο δήμαρχος με το δημοψήφισμα ρίχνει το μπαλάκι στην κοινωνία γιατί ο ίδιος δεν έχει πρόταση, εξέφρασε η κα Ρούφα, ενώ αναρωτήθηκε εάν το αποτέλεσμα είναι όχι στη δομή, ποια θα είναι η πρόταση; Ναι στο δημοψήφισμα ψήφισε ο κ. Παυλίδης, τουφεκιά στον αέρα το χαρακτήρισε ο κ. Ζερβός διότι θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα (μέχρι να δοθούν οι εγκρίσεις, εάν δοθούν… και να διεξαχθεί, το hot spot θα έχει ολοκληρωθεί), αλλά ψήφισε θετικά. Θετικά ψήφισε και η κα Μακρή, ζητώντας όμως από τους πολίτες να σκεφτούν γιατί ο δήμαρχος αρνείται τη συζήτηση του θέματος και αντ’ αυτού προτείνει δημοψήφισμα. 

Να σημειώσουμε ότι, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής πολιτών μίλησε ο Μανόλης Μπαλάσας, ο οποίος αφού ανέφερε πως έχουν στην διάθεσή τους 7.000 υπογραφές πολιτών που έχουν ταχθεί κατά της δομής και πως αυτό και μόνο δεν τους καθιστά μειοψηφία όπως κάποιοι υποστηρίζουν, επανέλαβε πως, είναι κατά του hot spot σε όλο το νησί. Επίσης, μίλησαν οι πρόεδροι Πυλίου Χ. Τσαμπουνιάρης και Ασφενδιού Σ. Μαλιλής.

 

Οι ψηφοφορίες και η διαφοροποίηση Μυλωνά

Το Σώμα καταψήφισε τις προτάσεις Ρούφα και Ζερβού, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των δύο παρατάξεων από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου για δημοψήφισμα, πλην του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νίκου Μυλωνά, ο οποίος τάχθηκε κατά. «Δεν συμφωνώ για δημοψήφισμα. Το χέρι μου στη φωτιά εγώ δεν το βάζω. Όταν έχεις μια κοινωνική αντίθεση η οποία είναι οξυμένη, δεν την οξύνεις παραπάνω. Κι αν θες να παίξεις με τις κοινωνικές αντιθέσεις, υπάρχουν πολιτικές και λογικές που εμείς που είμαστε παλιοί στην πολιτική, τις ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Το να βάζεις λάδι στην φωτιά, είναι επικίνδυνο. Όταν κάνεις μια ανεξέλεγκτη σχάση του πυρήνα, έχεις χάσει το παιχνίδι, ενώ αν κάνεις μια ελεγχόμενη σχάση του πυρήνα, έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Εμείς με το δημοψήφισμα μπορεί να πάμε σε ανεξέλεγκτη σχάση. Το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα. Να μην παίζουμε. Θα μας ταλαιπωρήσει χρόνια. Εγώ δεν παίρνω την πολιτική ευθύνη κύριε δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι να στείλω την τοπική κοινωνία να πάει να ψηφίσει και στο τέλος να γίνει μπούμερανγκ» είπε χαρακτηριστικά.    

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, νωρίτερα είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι, με την ανικανότητά της οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει το hot spot.

 

*Γιατί «ντρίμπλα»

Χαρακτηρίσαμε «ντρίμπλα» την πρόταση του δημάρχου για δημοψήφισμα, διότι: Ενώ είχε αναφερθεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ανύποπτο χρόνο προ αρκετού καιρού, δεν το προχώρησε για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει κι εμείς απλά υποθέτουμε. Σήμερα που το εξήγγειλε, οι  εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία hot spot προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται πολύ γρήγορα να είναι έτοιμες. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα και αν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος, αυτό θα είναι πλέον άκαιρο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά του.

 

**Η επιστολή της Ιωάννας Ρούφα στον Ν. Μυλωνά

 Κύριε Πρόεδρε,

Το νησί μας εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η δημοτική αρχή με βάση τη δική της αντίληψη διαχειρίστηκε το μείζον αυτό ζήτημα με οικτρά και ζημιογόνα αποτελέσματα.

Ένα από τα αποτελέσματα ήταν και η άνωθεν επιβολή, αρχικά του Λινοπότη ως χώρου για τη δημιουργία ΚΕΠΥ (το ΦΕΚ ακόμα δεν έχει αρθεί) και εν συνεχεία η αιφνίδια έναρξη εργασιών στο κλειστό στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΖΑΡΗ» στο Πυλί.

Αποτέλεσμα της παρελκυστικής πολιτικής πρακτικής σας και της αδυναμίας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων είναι και η εμφάνιση διμοιριών ΜΑΤ (ακριβώς όπως προκαλούσατε να συμβεί με δηλώσεις σας στα κανάλια εθνικής εμβέλειας).

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την προσωπική ευθύνη του δημάρχου… ο οποίος την κρίσιμη στιγμή φρόντισε να απουσιάζει. Έχουμε καταγγείλει την αδράνεια, την πολυγλωσσία, την υπεκφυγή, την έλλειψη διορατικότητας, την αδυναμία εκτίμησης της κατάστασης.

Σήμερα το νησί μας βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση. Οι πολίτες εντελώς απροστάτευτοι και άκρως αιφνιδιασμένοι, λειτουργούν ενστικτωδώς και ανοργάνωτα.  Αναλαμβάνουν μόνοι τους το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η δημοτική αρχή.

Με βάση τα παραπάνω, την ώρα που πατριώτες μας, φίλοι μας, αδέλφια μας υφίστανται την βία των ΜΑΤ απαιτούμε την απόσυρση όλων των θεμάτων της  αυριανής συνεδρίασης και αιτούμαστε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση του Κωακού λαού για τη θέση της δημοτικής αρχής και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση του νησιού. Κάθε άλλο θέμα μπορεί να περιμένει. Ακόμα και οι διαφορές μας μπορούν να περιμένουν καθώς πλέον φαντάζουν ασήμαντες μπροστά στην κατάσταση που βιώνουμε και στον όλεθρο που επίκειται…

Εν αναμονή των ενεργειών σας…

Zogas_dimitris