ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 6 Μαρ 2017

Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχθηκε την Κυριακή ο Αντώνης Κρητικός, με αντιπρόεδρος τον Σπύρο Βασιλειάδη και γραμματέα τη Βάσω Παντελίκιζη.

 

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης αφού έκανε τιμητική αναφορά στον μέχρι χθες Πρόεδρο του ΔΣ Ν. Μυλωνά «τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του, βαθιά δημοκράτης, αριστερός της πράξης, μεγαλόψυχος και για αυτούς που τον αδίκησαν», στην συνέχεια πρότεινε για νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κω τον κ. Αντώνη Κρητικό.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο κ. Κρητικός έλαβε 24 ψήφους υπέρ και 5 λευκά σε σύνολο 29 παρόντων (απουσίαζαν 4 δημ. σύμβουλοι – ο Σ. Βασιλειάδης ήρθε μετά την ψηφοφορία).

Η Ι. Ρούφα  τόνισε ότι η αναβάθμιση του δημ. συμβουλίου οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν περίμεναν στην καφετέρια αλλά ήταν παρόντες πάντα στο δημ.συμβούλιο διαφώνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου για τον Ν. Μυλωνά λέγοντας ότι για πρώτη φορά κλείνονταν μικρόφωνα στο ΔΣ ενώ συζητούν ταν θέματα όπως τα γνωστά γεγονότα στον ΔΗΡΑΣ, το ΑΚΤΑΙΟΝ κλπ. Στη συνέχεια πρότεινε για τη θέση του Αντιπροέδρου τον κ. Σπύρο Βασιλειάδη (στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε 8 υπέρ, 20 λευκά και ένα άκυρο, στην δεύτερη 11 υπέρ, 18 λευκά κι ένα άκυρο και στην τρίτη εξελέγη με σχετική πλειοψηφία με 10 υπέρ, 17 λευκά και 2 άκυρα- έφυγε νωρίτερα ο Θ. Σταματάκης λόγω ταξιδίου).

Για τη θέση του Γραμματέα του ΔΣ οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας (Κως Αγάπη μας, Δίεση και Λαϊκή Συσπείρωση) δια των επικεφαλής τους τόνισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη θέση αυτή κι έτσι ο Προεδρεύων Η. Σιφάκης βάση σχετικής εγκυκλίου έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Κω να προτείνει γραμματέα από την πλειοψηφία. Ο δήμαρχος για τη θέση αυτή πρότεινε γυναίκα («μήνυμα στο άλλο μισό του ουρανού», όπως είπε) και συγκεκριμένα την κ. Βάσω Γρηγοριάδη-Παντελίκιζη, η οποία ως γενικότερη παρουσία μόνο θετική είναι (εξελέγη με 23 υπέρ και 6 λευκά).

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία ο  Ν. Μυλωνάς ευχαρίστησε τον δήμαρχο που του πρότεινε να είναι εκεί νέου Πρόεδρος ο ίδιος όμως δεν το δέχτηκε μιας και από τη θέση του επικεφαλής της Συμπαράταξης ήταν υπέρ της εναλλαγής προσώπων. Κόμπιασε ιδιαίτερα στην αναφορά της Συμπαράταξης όπως και στον Δημήτρη Πικιώνη που ήταν αυτός που τον είχε προτείνει τότε ως επικεφαλής της (για την αντιμισθία του κ. Μυλωνά ο δήμαρχος τόνισε ότι ήταν παράλειψη του που δεν ανέφερε ότι δεν όταν για φιλανθρωπικό σκοπό).

Για την Οικονομική Επιτροπή ο δήμαρχος πρότεινε τους: Μανώλη Ζερβό, Βάσω Παντελίκιζη, Ειρήνη Χατζηχριστοφή, Θεόφιλο Μουζουράκη και Μηνά Κιάρη (αναπληρωματικοί: Μ. Χατζηκαλύμνιος, Η. Σιφάκης και Δ. Γερασκλής).

Από την πλευρά της μειοψηφίας η Ι. Ρούφα άσκησε δριμεία κριτική για την προηγούμενη θητεία της οικονομικής επιτροπής.

Από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας εκ μέρους του Οράματος ο Α. Γιωργαράς πρότεινε για την Οικονομική επιτροπή τους: Γιωργαρά Αντώνη, Βασιλειάδη Σπύρο, Πη Σταμάτη και Φάκκο Ιάκωβο. (Με αναπληρωματική την Κ. Μακρή- το ζήτησε η ίδια).

Ενώ αυτοπροτάθηκε ο Γ. Καλλούδης από τους ανεξάρτητους η πρόταση όμως σύμφωνα με τον κανονισμό έπρεπε να γίνει από παρατάξεις της μειοψηφίας και προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και ακυρωθεί η απόφαση  (το επεσήμανε και ο Γ. Κρητικός) ο Γ. Καλλούδης απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του.

Ψηφοφορία για Οικονομική επιτροπή (σε σύνολο 26 ψηφισάντων): Μ. Ζερβός 18, Β. Παντελίκιζη 17, Μ. Κιάρης 18, Θ. Μουζουράκης 17, Ε. Χατζηχριστοφή 18 & Σ. Πης 16 (αναπληρωματικοί σε σύνολο 25 ψηφισάντων: Δ. Γερασκλής 18, Η. Σιφάκης 18, Μ. Χατζηκαλύμνιος 18, Κ. Μακρή 23 & Ι. Φάκκος 19)

Για την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής ο δήμαρχος Κω πρότεινε τους (δίπλα το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας σε σύνολο 25 ψηφισάντων): Νίκο Κανταρζή 22, Κώστα Καραθωμά 18, Σεβαστιανό Μαραγκό 16, Βάσω Πη 17 και Θάνο Σταματάκη 21. (Αναπληρωματικοί Π. Κιαπόκα 20, Σ. Λοΐζος 21, Ν. Μυλωνάς του Ευαγγέλου 20).

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ο Α. Γιωργαράς ανακοίνωσε ότι προτείνονται οι: Σπύρος Βασιλειάδης , Αντώνης Γιωργαράς και Ιάκωβος Φάκος (έλαβαν στην πρώτη ψηφοφορία 11, 11 & 10 αντίστοιχα κι έτσι εξελέγησαν με την τρίτη ψηφοφορία με ψήφους: 10, 11 & 10 αντίστοιχα 9 λευκά και 5 χωρίς σταυρό προτίμησης(αναπληρωματικοί: Ι. Ρούφα 12 με τη δεύτερη ψηφοφορία & Σ. Πης 15).

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ

Κυρίες και Κύριοι

Οι δημαιρεσίες αποτελούν θεσμική διαδικασία της αυτοδιοίκησης.
Για εμάς σηματοδοτούν τη συνέχεια του έργου της δημοτικής αρχής, τη συνέχεια μιας περιόδου στην οποία αναπτύσσεται μια νέα αντίληψη για τη λειτουργία του Δήμου Κω.
Μια νέα αντίληψη που έχει μετατραπεί σε πραγματικότητα αφού εδώ και δυόμιση χρόνια προχωρήσαμε σε μεγάλα και σημαντικά βήματα.
Ένα από τα σημαντικότερα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, του κορυφαίου οργάνου του Δήμου.
Όλοι οι πολίτες θυμούνται την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου, μια εικόνα που δεν τιμούσε την Κω.
Αυτή η εικόνα όπως και οι πρωταγωνιστές της ανήκουν στο χθες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω αναβαθμίστηκε.
Λειτουργεί με ένα νέο δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας, που σέβεται και αναδεικνύει τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Λειτουργεί δίνοντας το λόγο και στους πολίτες.
Λειτουργεί παράλληλα με την Επιτροπή Διαβούλευσης, έναν ακόμα δημοκρατικό θεσμό.
Κυρίως όμως το δημοτικό συμβούλιο της Κω λειτουργεί. Γιατί πριν αυτό δεν συνέβαινε γιατί ακόμα και οι συνεδριάσεις του τελούσαν εν αμφιβόλω.
Θεωρώ ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας έχουν συμβάλλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Θέλω όμως να αναφερθώ στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το Νίκο Μυλωνά.
Είναι τιμή για μένα ότι υπήρξα Δήμαρχος με Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το Νίκο Μυλωνά.
Το Νίκο που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τις θέσεις και όχι οι θέσεις τους ανθρώπους.
Με το Νίκο Μυλωνά δεν συμφωνούμε σε όλα, αυτή όμως είναι και η δύναμη της παράταξής μας.
Συνυπάρχουμε, αποδεχόμενοι το δημοκρατικό δικαίωμα της διαφορετικής άποψης.
Γιατί μας ενώνουν πολλά περισσότερα.
Η αγάπη μας για τον τόπο αυτό, η συναντίληψη για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή, η σύγκλισή μας σε προγραμματικές αρχές. Μας ενώνει και ένα κοινό και σημαντικό έργο, που έγινε στο Δήμο μας τα δυόμιση τελευταία χρόνια.
Είναι δεδομένο ότι πολλοί είναι αυτοί που προεξεφλούσαν ρήγματα, αποχωρήσεις ή ανεξαρτητοποιήσεις στην παράταξή μας.
Δεν τους διαψεύσαμε μόνο εμείς, τους διέψευσε η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα.
Γιατί όταν συνυπάρχουν η δημοκρατική ευθύνη, η ωριμότητα και η πίστη σε αρχές και αξίες, η ενότητα γίνεται πράξη.
Είμαστε δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι και αυτό ισχύει και για το νησί μας.
Ο Νίκος Μυλωνάς με τη στάση ζωής του, με τη θητεία του στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτύπωσε ένα διαφορετικό υπόδειγμα και πρότυπο συμπεριφοράς.
Δημοκράτης με την απόλυτη έννοια του όρου, έντιμος με κεφαλαία γράμματα, καθαρός άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης.
Του ήθους, της ανιδιοτέλειας, της ευαισθησίας και της προσφοράς.
Αυτός είναι ο Νίκος Μυλωνάς.
Συνεπής στις ιδέες του, αριστερός της πράξης, μπορεί και για κάποιους και της ουτοπίας.
Βαθιά ιδεαλιστής όμως, ευαίσθητος πολίτης αυτού του νησιού, μεγαλόψυχος απέναντι σε αυτούς που τον αδίκησαν.
Δεν θέλησε την ανανέωση της θητείας του ο ίδιος, συνεπής στις θέσεις και τις αποφάσεις του.
Απέδειξε ότι δεν έχει εξάρτηση με καρέκλες και αξιώματα.
Επέλεξε να είναι απλός στρατιώτης, να αναλάβει χωρίς να κατέχει κάποιο αξίωμα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα του νησιού.
Τον επόμενο χρόνο, θεωρώ ότι σε πολλά από αυτά τα ζητήματα θα δρομολογήσουμε λύσεις.
Για μένα αλλά και για όλους μας, η συνύπαρξη με το Νίκο σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είναι ένα μάθημα ζωής.
Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, για τη σημαντική και καθοριστική συμβολή του στην αλλαγή της εικόνας του δημοτικού συμβουλίου.
Η Δύναμη Αλλαγής-Νέα Αρχή προτείνει για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τον κ. Αντώνη Κρητικό.
Άνθρωπο που μπορεί να υπηρετήσει την ιδέα ενός αναβαθμισμένου δημοτικού συμβουλίου, με δημοκρατικές αρχές και σεβασμό στον πολίτη. Η θέση του Προέδρου προϋποθέτει ευρεία αντίληψη συναίνεσης αλλά και αίσθησης ευθύνης.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο θέσεις του Προεδρείου. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν επιλογές που θα υπηρετήσουν την ιδέα της συναίνεσης, της σύνθεσης και της δημοκρατικής λειτουργίας.
Το νησί μας χρειάζεται ενότητα. Θεωρώ ότι σε κοινωνικό επίπεδο η ενότητα στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα έχει κατακτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό.
Η δική μας επιλογή είναι να συνθέτουμε διαφορετικές απόψεις, να επιλέγουμε τη συνεργασία και την ενότητα.
Γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.

 

Zogas_dimitris